Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Provocările Forțelor Navale Române. Contraamiral: „Nu există pericol pe mare. Echipajele noastre sunt pe mare 7 zile din 7”

Forţele Navale Române au sărbătorit luni Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz, informează Ministerul Apărării Naţionale.

În fiecare an, pe 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Cornel Cojocaru, comandant de flotilă, locțiitorul Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române, a vorbit la Euronews Romania despre care au fost cele mai mari provocări în cei 30 de ani de carieră, dar și despre cât de pregătite sunt Forțele Navale Române, în contextul războiului din Ucraina.

Diana Sobaru, jurnalist Euronews: „Aveți peste 30 de ani de carieră, care au fost cele mai mari provocări?”

Cornel Cojocaru, comandant de flotilă, locțiitorul Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române: „Peste 30 de ani, da, 34, 35 de ani de carieră. La 14 ani am intrat în Liceul Militar, la 18 ani, în Forțele Navale. Au fost multe provocări prin prisma funcțiilor, am comandat cinci nave, am lucrat în state majore de nivel divizion, flotă și acum la cel mai înalt nivel, în Statul Major al Forțelor Navale. Au fost provocări multiple prin pregătirea tuturor misiunilor.”

Diana Sobaru, jurnalist Euronews: „Anul acesta se sărbătoresc 120 de ani de Ziua Marinei Române și nu mai avem festivități așa fastuoase. De ce? Sunt legate de război motivele?”

Cornel Cojocaru, comandant de flotilă, locțiitorul Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române: „Din motive obiective, faleza de la Comandamentul Flotei este în reparații capitale. De la anul, probabil, vom relua Ziua Marinei cu exerciții multiple. E o mare bucurie pentru turiști să vadă aceste manifestări. Da. Acțiunile noastre sunt de multe ori secrete. Ne deschidem porțile, sufletele nu numai către populația Constanței și a României, dar și străinilor, să ne vadă la lucru. Ma uit la familii, copii, tineri, care se bucură la evenimentele pe care le pregătim atât pe mare, cât și în celelalte porturi.”

Provocările cu care se confruntă Forțele Navale Române

Diana Sobaru, jurnalist Euronews Romania: „Sunt vremuri de război. Care sunt cele mai mari provocări?”

Cornel Cojocaru, comandant de flotilă, locțiitorul Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române: „Avem un război aproape. În contextul actua,l Marea Neagră a devenit din ce în ce mai importantă. În ultimii 20-25 de ani, mai ales după intrarea în NATO, ne-am pregătit cu proceduri pe care, iată, în 2022 am ajuns să le aplicăm. Minele marine ne dau de muncă zi și noapte, echipajele noastre sunt pe mare șapte zile din șapte cu nave, drone, cu aliații, cercetăm toate căile de comunicații, pentru ca navigația să se desfășoare în siguranță, astfel încât să nu se întâmple incidente. E o mare provocare. Am distrus mine cu grupele EOD.”

Diana Sobaru, jurnalist Euronews Romania: „Ce ați simțit când s-a dat alarma că mina marină plutește la 70 de km?”

Cornel Cojocaru, comandant de flotilă, locțiitorul Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române: „Ne așteptam. Făcusem analize, știam ce amenințări ne așteaptă. A fost momentul când a trebuit să acționăm. A fost prima intervenție reală. Ne-a dat încredere atât nouă, cât și echipajelor. A doua a fost și mai aproape de țărm. Da, toată lumea era la distracție, duminică seara, am aplicat procedura. Când oamenii sunt pregătiți sentimentul de mândrie este deosebit. Facem tot ce ne stă în putință să fie toată lumea în siguranță.”

Diana Sobaru, jurnalist Euronews Romania: „Stați cu teamă că o mină ar putea ajunge pe plajă?”

Cornel Cojocaru, comandant de flotilă, locțiitorul Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române: „Ne luăm toate măsurile de protejare a populației. Acționăm 24 din 24 cu toate mijloacele pentru descoperirea minelor pe mare și împreună cu Garda de Coastă asigurăm populația României că suntem în partea estică a flancului estic și apărăm atât România, cât și aliații NATO. E o perioadă grea pentru toate echipajele. Facem cicluri de regenerare, să le dăm posibilitatea echipajelor EOD să se odihnească, ca să poată interveni în caz de nevoie.”

„Au fost intensificate antrenamentele, pentru a putea răspunde oricărei amenințări”

Cornel Cojocaru a mai adăugat că sunt „misiuni specifice și că au fost intensificate antrenamentele, pentru a putea răspunde oricărei amenințări”.

Diana Sobaru, jurnalist Euronews Romania: „Ce sacrificii ați făcut de-a lungul carierei?”

Cornel Cojocaru, comandant de flotilă, locțiitorul Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române: „Multe. Nu e o viață ușoară, cum ne vedeți astăzi, în uniformă albă, multe nopți de nesomn. Punem mai presus cariera decât familia. Sunt momente când trebuie să găsim timpul necesar pentru familii. As vrea să mulțumesc tututror familiilor marinarilor din Forțele Navale, că înțeleg că avem misiunea de a apăra apele României.”

Diana Sobaru, jurnalist Euronews Romania: „Pe malul bulgăresc am văzut că au apărut resturi de rachete, care au panicat turiștii.”

Cornel Cojocaru, comandant de flotilă, locțiitorul Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române: „Turiștii nu trebuie să se panicheze. Aceste resturi sunt resturi de la apărarea pe Insula Șerpilor. Aceste tuburi, multe am găsit și noi, le-am identificat în zona contiguă, zona economică.”

„Populația să stea liniștită”

Comandantul a mai adăugat că populația nu trebuie să se îngrijoreze.

Diana Sobaru, jurnalist Euronews Romania: „Ați descoperit și în apele teritoriale ale noastre?”

Cornel Cojocaru, comandant de flotilă, locțiitorul Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române: „Multe, dar populația să stea liniștită. Ne facem treaba pe granița de Est a NATO. Nu vă pot spune decât că toate sunt în loc sigur și nu există nici un pericol.”

Diana Sobaru, jurnalist Euronews Romania: „Un mesaj pentru colegi?”

Cornel Cojocaru, comandant de flotilă, locțiitorul Șefului de Stat Major al Forțelor Navale Române: „Marinarii români să se bucure că au ales să fie marinari. Le mulțumesc celor din Forțele Navale pentru eforturi, mulțumesc familiilor că-i sprijină și îi înțeleg. La mulți ani tuturor marinarilor români!”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE