Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele din cauza creșterii prețurilor în Europa ar putea genera turbulențe politice

Creșterea prețurilor din cauza inflației a declanșat o serie de proteste și greve în mai multe state din Uniunea Europeană, inclusiv în România. Valul de nemulțumire provocat de scăderea nivelului de trai ar putea declanșa turbulențe în plan politic.

În București, sute de oameni au protestat pentru a-și exprima nemulțumirea. În Franța, oamenii au ieșit în stradă pentru a cere ca salariile să crească raportat la inflație. Cehii au protestat față de modul în care Guvernul de la Praga gestionează criza energetică, în timp angajații societății de căi ferate din Marea Britanie și piloții din Germania au organizat greve pentru a cere salarii mai mari, pe fondul creșterii prețurilor.

În Regatul Unit, premierul Liz Truss a demisionat, la mai puțin de două luni de la preluarea funcției, în condițiile în care reformele sale economice au generat îngrijorare pe piețele financiare, iar cetățenii au cerut măsuri imediate pentru a contracara crizele, notează Euronews.com.

Europenii sunt nevoiți să cheltuie mai mulți bani pe mâncare și pe facturile la energie, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În pofida scăderii prețurilor la gazele naturale de nivelul record atins în timpul verii și a faptului că Guvernele au alocat 576 de miliarde de euro sub formă de ajutoare energetice pentru gospodării și companii începând din septembrie 2021, toate aceste lucruri par a nu diminua nemulțumirea protestatarilor, arată asociația Bruegel din Bruxelles.

Prețurile la energie au dus la creșterea inflației în cele 19 țări din zona euro la un nivel record de 9,9%, motiv pentru care oamenilor le este tot mai greu să cumpere ce au nevoie. Unii dintre ei nu văd altă soluție decât să iasă în stradă.

„În prezent, oamenii sunt obligați să folosească mijloace de presiune pentru a obține o mărire de salariu", a declarat Rachid Ouchem, un medic care s-a aflat printre cei peste 100.000 de oameni care s-au alăturat protestelor din această săptămână, desfășurate în mai multe orașe franceze.

Mai mult, consecințele războiului din Ucraina au crescut riscul de tulburări civile în Europa, potrivit Verisk Maplecroft, o companie de consultanță din domeniul riscului.

Liderii europeni au sprijinit puternic Ucraina, trimițând arme țării conduse de Volodimir Zelenski. În aceste condiții, au decis că renunțe la petrolul și gazele ieftine rusești și să caute alți furnizori de energie.

„Nu există o soluție rapidă la criza energetică. Iar inflația pare că ar putea fi mai mare anul viitor decât a fost anul acesta", a declarat Torbjorn Soltvedt, analist la Verisk Maplecroft.

Presiunile exercitate asupra economiei și opinia publică privind războiul din Ucraina vor fi puse „cu adevărat la încercare”, a adăugat el.

Rata inflației din Franța a ajuns la 6,2%, fiind cea mai mică din cele 19 state din zona euro. Cu toate acestea, angajații din domeniul feroviar, profesorii de liceu, personalul din sistemul sanitar au dat curs apelului unui sindicat de a ieși în stradă pentru a cere majorări salariale și a-și exprima nemulțumirea față de intervenția Guvernului în grevele lucrătorilor din rafinării care au provocat penuria de benzină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE