Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste violente în Peru după demiterea președintelui. Doi morți și patru răniți

Doi tineri au murit, iar alți patru au fost răniți în timpul protestelor izbucnite în Peru. Sute de oameni au ieșit în stradă pentru a cere organizarea de alegeri generale, după demiterea fostului președinte Pedro Castillo ca urmare a încercării sale de a dizolva Parlamentul, scrie The Guardian.

Un adolescent de 15 ani și un tânăr de 18 ani au murit „cel mai probabil din cauza rănilor provocate prin împușcare”, în urma ciocnirilor cu forțele de ordine duminică în orașul Andahuaylas, din regiunea Apurimac, a anunțat Avocatul Poporului al statului peruvian, pentru postul de radio RPP.

Guvernatorul regiunii Apurimac a precizat că „au fost înregistrate patru victime, care primesc îngrijiri în spitale, trei dintre acestea având răni în zona capului și multiple leziuni”.

Sute de protestatari au ieșit în stradă, duminică, în mai multe orașe din Peru, inclusiv în capitala Lima, unde forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe demonstranți.

Manifestațiile au luat amploare în mod special în zonele rurale, unde se află susținătorii fostului președinte Pedro Castillo, un fost profesor și nou-venit în politică dintr-o regiune săracă a Munților Anzi.

Protestatarii au incendiat o secție de Poliție, au vandalizat un aeroport de mici dimensiuni, folosit de forțele armate, și au mărșăluit pe străzi.

Parlamentara Maria Taipe Coronado a precizat că adolescentul de 15 ani a murit după ce a fost rănit în timpul protestelor și i-a cerut lui Dina Boluarte, prima femeie președinte din Peru, să renunțe la putere.

Guvernul peruvian s-a întrunit de urgență duminică seara pentru a decide cum să reacționeze pe fondul protestelor violente.

Criză politică în Peru după demiterea președintelui

Dina Boluarte a depus jurământul ca președinte, după ce Pedro Castillo a fost demis de Parlament și arestat pentru că a încercat să dizolve forul legislativ, în așa fel încât să prevină un vot împotriva sa.

Demiterea sa pentru "incapacitate morală", transmisă în direct la televiziune, a fost aprobată de 101 din 130 de parlamentari, dintre care 80 din opoziţie, notează agenția AFP, citată de Agerpres.

O sursa judiciară a precizat pentru AFP că o anchetă pentru "răzvrătire", după încercarea sa de a dizolva Parlamentul, a fost deschisă împotriva lui Castillo care a condus ţara doar 17 luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE