Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste în penitenciarele din toată țara. Polițiștii au suspendat activitatea timp de patru ore

Angajații din Penitenciarele din țară au refuzat să intre la schimbul de tură din această dimineață. Este o formă de atenționare că vor bloca sistemul, dacă nu primesc ceea ce cer: aplicarea în integralitate a legii salarizării, deblocarea posturilor, actualizarea normelor de hrană și echipament.

Care sunt cerințele agenților?

La Penitenciarul din Iași, zeci de angajați au stat în fața instituției. La fel și în Capitală, Craiova sau Constanța. Dacă cererile nu se vor rezolva, la finalul lunii iunie, dacă nu se rezolvă lucrurile, vor intra în grevă națională timp de trei zile.

În mod normal, angajații din imagini trebuiau să înceapă tura la 6:30. Însă au decis să stea patru ore în fața instituției.

”Acest blocaj si refuz al orelor suplimentare în patru ore deja paralizează sistemul penitenciar. Deținuții rămân pe cameră, nu pot fi scoși din cameră. Instanțele de judecată nu vor azi ce judeca. Punctele de lucru nu ies,” a spus Ionuț Ichim, președintele sindicatului MANIFEST, Penitenciar Iași.

”E prima zi în care refuzăm intrarea în serviciu. Este a doua formă de atenționare. Asupra nemulțumirilor din sistemul penitenciar. Acestea ar fi: aplicarea legii salarizării în integralitate, întrucât se dorește a modifica sau de a apărea o nouă lege a salarizării, dar nu este aplicată nici cea care este acum în vigoare,” a spus Andrei Bejușcă, lider sindicat Iurius, Penitenciar Iași.

Orele suplimentare, una dintre probleme

Totodată, angajații din penitenciare cer actualizarea normelor de hrană și de echipament fără plafonări, dar și deblocarea posturilor vacante.

”În sectorul operativ vorbim despre supraveghetori, vorbim despre escorte care însoțesc deținuții către punctele de instanță. Lipsa acestor oameni presupune efectuarea de ore suplimentare, care, de multe ori, nu ajung să fie compensate în cele 60 de zile în care ar trebui sa se întâmple acest lucru,” a explicat Andrei Bejușcă, lider sindicat Iurius, Penitenciar Iași.

În Penitenciarul din Iași sunt aproximativ 400 de angajați. Adică un număr insuficient. Așa se ajunge ca un lucrător să acumuleze lunar, în medie, cel puțin 25 de ore suplimentare.

”Vrem să demonstrăm prin aceste patru ore că, la finalul lunii iunie, dacă nu se rezolvă lucrurile, în trei zile putem paraliza complet sistemul penitenciar,” a spus Ionuț Ichim, președintele sindicatului MANIFEST, Penitenciar Iași.

La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în clipa de față sunt angajați puțin peste 12 mii de polițiști de penitenciare dintr-un necesar de 20 de mii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE