Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciocniri violente la Atena între protestatari și forțele de ordine, pe fondul furiei provocate de catastrofa feroviară

Circa 7.500 de persoane, potrivit poliţiei, şi-au strigat duminică furia în faţa parlamentului din Atena, după catastrofa feroviară din Grecia, soldată cu 57 de morţi şi care este pusă pe seama unei erori umane, dar şi a neglijenţelor pe calea ferată elenă, transmite AFP.

Între manifestanţii din faţa parlamentului din Atena şi poliţişti au izbucnit ciocniri violente, a constatat AFP. Manifestanţii au incendiat pubelele de gunoi şi au aruncat cu cocteiluri Molotov, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare în plin centrul capitalei elene.

Manifestanţii, care au agitat pancarde cu mesajul "Jos guvernele asasine", au răspuns la apelul studenţilor, ai lucrătorilor feroviari şi ai angajaţilor din sector public, în contextul în care trenurile şi metroul sunt în grevă.

Baloane negre, în amintirea victimelor

În faţa parlamentului, protestatarii au eliberat sute de baloane negre către cer în amintirea victimelor coliziunii frontale dintre un tren de călători care făcea legătura între Atena şi Salonic, în nord, şi un tren de marfă, marţi seara.

"Simţim o furie imensă", a declarat pentru AFP Michalis Hasiotis, preşedintele sindicatului experţilor contabili care s-au alăturat procesiunii. "Lăcomia, absenţa măsurilor luate pentru protecţia călătorilor au dus la cea mai gravă tragedie feroviară din ţara noastră", a adăugat el.

Anterior, premierul Kyriakos Mitsotakis a cerut iertare familiilor victimelor într-o declaraţie solemnă, în timp ce întreaga ţară, uimită de această tragedie, este cuprinsă de furie pe fondul neglijenţei şi deficienţelor la căile ferate care au ieşit la suprafaţă odată cu acest accident.

Rețeaua feroviară precară

Starea proastă a reţelei feroviare, diverse probleme în sistemul de semnalizare şi de siguranţă pe căile ferate au fost semnalate, în contextul în care şeful de gară din Larisa, oraşul cel mai apropiat de accident, şi-a recunoscut responsabilitatea.

"Nimic nu merge bine în ţara asta, spitalele sunt în agonie, şcolile se închid, pădurile ard... De cine îşi bat ei joc?", a declarat Nikos Tsikalakis, preşedintele unui sindicat feroviar.

Nu departe de protest, premierul elen a participat la o slujbă religioasă la catedrala mitropolitană din Atena, în timp ce bisericile din toată ţara plănuiau să aducă un omagiu victimelor a ceea ce autorităţile au descris drept "o tragedie naţională".

Vineri, protestatari furioşi au scandat "asasini" în faţa sediului companiei de căi ferate Hellenic Train din capitală şi au pictat acest cuvânt cu litere roşii pe faţada clădirii. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE