Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste în Georgia: 20.000 de opozanţi proeuropeni au manifestat la Tbilisi

Aproximativ 20.000 de persoane au participat duminică la un "marş pentru Europa" în capitala Georgiei, Tbilisi, cerând încă o dată retragerea unui proiect de lege privind "influenţa străină" considerat represiv şi despre care UE a avertizat că pune în pericol aderarea ţării, comentează AFP.

Textul a scos în stradă mii de georgieni de când a fost depus în parlament pentru a doua oară la mijlocul lui aprilie de către partidul la putere, Visul Georgian. Este denunţat pentru asemănarea cu o lege adoptată în Rusia, care a făcut posibilă în câţiva ani să reducă la tăcere opoziţia faţă de Vladimir Putin.

De asemenea, a stârnit îngrijorare la Bruxelles care a avertizat că adoptarea acestui tip de lege ar putea anula şansele Georgiei de a adera la UE.

Fluturând drapelele Uniunii Europene şi Georgiei, aproximativ 20.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Republicii din centrul Tbilisi, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

"Marş pentru Europa"

Manifestanţii au pornit apoi într-un "marş pentru Europa" de un kilometru pe principala arteră a oraşului îndreptându-se spre parlamentul georgian.

"Sunt aici pentru a apăra viitorul Georgiei", a mărturisit unul dintre manifestanţi, Laşa Tckheidzé, 19 ani. "Nu Rusiei, nu legii ruse, da Europei!", a scandat el.

La un moment dat, manifestaţia în mare parte paşnică a cunoscut un moment de tensiune când protestatarii au încercat să treacă de un cordon de poliţie din faţa clădirii parlamentului pentru a arbora acolo steagul european, a constatat un jurnalist al AFP.

După miezul nopţii, în această zonă a oraşului au fost desfăşuraţi sute de poliţişti, Ministerul de Interne denunţând turnura "violentă" luată de manifestaţie.

O primă tentativă de a face să fie adoptat acest text a eşuat în urmă cu un an după manifestaţii în masă în cursul cărora poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Manifestaţiile din ultimele zile au fost dispersate de poliţie pe străduţele din centrul oraşului, forţele de ordine lovind şi arestând demonstranţi.

Manifestaţia de duminică a fost organizată la apelul a peste o sută de grupuri pentru apărarea drepturilor omului şi partide de opoziţie, care până în prezent au rămas pe margine într-o luptă care a mobilizat în principal tinerii.

"Autorităţile, care au reintrodus proiectul de lege rusesc, trec dincolo de ceea ce permite Constituţia şi schimbă orientarea dată ţării, trădând voinţa neschimbată a poporului", au scris organizatorii într-un comunicat.

"Această lege, ca şi acest guvern, sunt incompatibile cu alegerea istorică a Georgiei de a fi membru al Uniunii Europene", a declarat pentru AFP în cursul manifestaţiei Nika Gvaramia, liderul partidului de opoziţie Akhali.

Partidul la putere a anunţat că va organiza propria manifestaţie luni, când textul urmează să fie examinat în a doua lectură în parlamentul Georgiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE