Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste în Franța pe muzică techno. Au mixat sloganele împotriva lui Macron pe ritmuri electronice

Publicat de: Euronews

Gaze lacrimogene, arestări, violențe - cuvinte care ne răsună în minte când ne gândim la protestele din Franța din ultima perioadă. Totuși, protestele pot fi privite și din alt unghi: jurnaliștii Euronews au documentat fenomenul "techno-activism" - protestul în atmosferă de festival.

În Paris, mulți dintre protestatarii care au ieșit în stradă au scandat slogane antiguvernamentale în ritmul muzicii electronice.

Scandări pe muzică techno

Protestul față de reforma pensiilor adoptată de guvernul Macron a creat tensiuni în capitala Franței. Autoritățile au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții. Cel puțin 10 polițiști au fost răniți și peste 45 de persoane au fost arestate.

Un milion și jumătate de francezi au ieșit în stradă, conform sindicatului CGT. Totuși, ministerul de Interne a declarat că numărul protestatarilor s-ar fi ridicat la doar 380 de mii.

Deși mai puțini decât la protestele anterioare, o parte a demonstranților a scandat într-o atmosferă de festival. Așa-numiții "techno-activiști" au mixat sloganele împotriva lui Macron cu muzica electronică.

"Respingem sistemul care stă la baza reformei"

Mathilde Caillard este o tânără activistă de mediu care s-a alăturat luptei împotriva unei legi pe care o consideră nedreaptă și prost redactată.

Mathilde Caillard, activist de mediu: "Ceea ce respingem este sistemul care stă la baza reformei pensiilor. Este un sistem care vrea să ne pună să lucrăm mai mult ca să producem mai mult. Și niciodată nu ne punem întrebarea: Dar de ce să producem mai mult? Doar ca să îmbogățim în continuare câțiva acționari? Doar ca să așteptăm o creștere care ne-ar face fericiți?

Nu ne face de fapt mai fericiți. Ce trebuie să facem în cazul încălzirii globale și a haosului climatic este să ne gândim la ce este esențial și ce nu este esențial."

La fel ca sutele de mii de francezi care protestează peste tot în țară, ea speră ca revoltele să aducă rezultate.

Mathilde Caillard, activist de mediu: "Reforma trebuie retrasă. De fapt, Emmanuel Macron refuză să recunoască că a greșit, dar este singura soluție. Nimeni nu dorește reforma. Chiar și din punct de vedere economic, este prost făcută. Nu știu sub ce formă va continua mișcarea socială, dar oricum furia nu va dispărea peste noapte. Nici opoziția."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE