Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Vârsta de pensionare în Franța crește la 64 de ani. Emmanuel Macron a promulgat legea

Publicat de: Euronews

Președintele francez Emmanuel Macron a promulgat legea care crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Acest lucru s-a întâmplat la câteva ore după ce Consiliul Constituțional al Franței a aprobat propunerea legislativă.

După trei luni de proteste masive, aprobarea propunerii legislative de către Consiliul Suprem reprezintă o victorie importantă, dar extrem de nepopulară pentru președintele Emmanuel Macron.

Sâmbătă dimineață, legea a fost publicată în Monitorul Oficial. În urma acestei decizii, protestatarii au provocat incendii în mai multe zone ale Parisului, iar peste 100 de persoane au fost arestate.

15/04/2023 , 11:44

Proteste după ce Macron a promulgat legea pensiilor

Poliția franceză a încercat să disperseze protestatarii din Paris, după ce Consiliul Constituțional a aprobat legea pensiilor. Au existat și violențe provocate de grupuri de radicali de extremă-stânga, care au dat foc la tomberoane și scutere. Ca răspuns, poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea. Un oficial al poliției din Paris a declarat că 112 persoane au fost arestate.

Sindicatele și adversarii politici ai lui Macron au promis că vor continua să exercite presiuni asupra guvernului, pentru a retrage legea. Activiștii au amenințat cu noi acțiuni de protest în întreaga țară.

Într-o decizie separată, dar legată de acest subiect, Consiliul Constituțional a respins o solicitare a parlamentarilor de stânga, de a permite un posibil referendum privind stabilirea vârstei maxime oficiale de pensionare la 62 de ani. Consiliul se va pronunța asupra unei a doua cereri similare luna viitoare.

Pe fondul tensiunilor, Macron a invitat sindicatele la o întrevedere săptămână viitoare, propunere respinsă de acestea.

14/04/2023 , 20:25

Emmanuel Macron, mână liberă privind creșterea vârstei de pensionare în Franța

Consiliul Constituțional din Franța a validat legea care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Astfel, președintele Emmanuel Macron are mână liberă pentru a pune în aplicare reformarea care a provocat o serie de proteste extrem de violente. Francezii au protestat și vineri în marile orașe.

Știrea inițială:

Creșterea vârstei de pensionare a provocat nemulțumiri și ample proteste în stradă ale francezilor care vor fi nevoiți să lucreze până la 64 de ani. De teama unor incidente, autoritățile au interzis orice manifestație în apropiere de clădirea Consiliului. Președintele Emmanuel Macron, inițiatorul acestor schimbări, se așteaptă la o validare a noii legi.

Protestele au continuat în Franța înaintea anunțării deciziei

Serviciile de informații anunță că se așteaptă la peste o sută de manifestații după ce va fi anunțat verdictul. Acestea ar putea însemna chiar blocarea unor șosele și căi ferate. De altfel, chiar de dimineață, protestatarii au blocat mai multe autostrăzi în sud, în apropiere de Marsilia.

Joi au avut loc noi proteste împotriva revizuirii pensiilor președintelui Emmanuel Macron, dar prezența a scăzut în ultima zi de manifestații înainte de o decizie cheie a instanței cu privire la această legislație.

Au avut loc noi ciocniri violente între poliție și protestatari în vestul Franței, în timp ce manifestanții au luat cu asalt și sediul conglomeratului francez de bunuri de lux LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) din Paris.

Ce urmează după decizia de vineri

Dacă instanța aprobă în mare măsură modificările la pensii, așa cum miniștrii sunt încrezători că se va întâmpla, Macron speră să semneze imediat modificările în lege, deschizând calea pentru ca acestea să intre în vigoare înainte de sfârșitul anului 2023.

După ce a respins în mod repetat apelurile pentru discuții cu liderii sindicali în ultimele săptămâni, Macron a declarat că va invita reprezentanții sindicatelor la discuții odată ce decizia instanței va fi publicată.

"Decizia de vineri a Consiliului Constituțional va pune capăt procedurilor democratice și constituționale", a declarat Macron reporterilor în timpul unei călătorii în Olanda miercuri, adăugând că dezbaterea publică "va continua, cu siguranță".

Poliția din Paris a interzis orice alte demonstrații în jurul Consiliului Constituțional până sâmbătă dimineața.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE