Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest la Vatican. Oamenii au cerut dreptate pentru Emanuela Orlandi, care a dispărut acum 40 de ani

Sute de oameni s-au adunat în Piața Sfântul Petru din Vatican pentru a-l susține pe Pietro Orlandi, fratele unei adolescente care a dispărut fără urmă acum aproape 40 de ani. Protestatarii au adus pancarte cu fotografiile Papei Francisc și Papei Benedict al XVI-lea, pe care scria „Tăcerea i-a făcut complici”.

Emanuela Orlandi a dispărut într-o zi de iunie a anului 1983, când avea 15 ani. Tatăl adolescentei era angajat laic al Sfântului Scaun. Fata a plecat la o oră de muzică și nu s-a mai întors.

În patru decenii s-au vehiculat multe scenarii despre ce s-ar fi întâmplat. Într-un documentar publicat anul trecut de Netflix, una dintre prietenele Emanuelei a povestit că înainte de dispariție, fata i-a spus că un cleric de rang înalt din Vatican i-a făcut avansuri sexuale.

Ancheta a fost redeschisă

Pietro Orlandi, fratele adolescentei dispărute: „În ultimii zece ani, Papa Francisc nu a spus niciun cuvânt despre ce s-a întâmplat cu Emanuela. Suveranul Pontif nu a vrut nici să discute cu noi, a ridicat un zid de-a lungul acestor ani și a devenit complice. Acum, pot să-mi schimb părerea, pentru că Papa Francisc a fost cel care a redeschis ancheta. (…) Nu cred că implicarea oamenilor poate schimba situația. Am trăit, am crescut în Vatican pe când aici nu se spunea lucrurilor pe nume, pur și simplu nu se vorbea.”

Ancheta privind dispariția Emanuelei a fost redeschisă acum câteva zile. Investigația va viza și cazul Mirellei, o adolescentă de 15 ani care a dispărut cu câteva săptămâni înaintea Emanuelei. Mult timp s-a crezut că între aceste două dispariții ar putea fi o legătură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE