Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mormântul papei Benedict al XVI-lea poate fi vizitat de public

Începând de duminică, 8 ianuarie 2023, mormântul papei Benedict al XVI-lea, situat în subsolul bazilicii Sfântul Petru, poate fi vizitat de public.

Trupul regretatului pontif a fost depus în același mormânt în care a fost depus trupul neînsuflețit al Sfântului Ioan Paul al II-lea, informează Vatican News.

"Papa emerit Benedict al XVI-lea, care a condus Biserica între anii 2005-2013, a murit la vârsta de 95 de ani pe 31 decembrie 2022 în mănăstirea Mater Ecclesiae din Cetatea Vaticanului. În zilele 2-4 ianuarie, trupul său neînsuflețit a fost depus pe un catafalc în fața Altarului Mărturisirii lui Petru, din bazilica vaticană, unde au venit să se roage pentru odihna veșnică a sufletului său peste 200.000 de persoane", mai arată sursa citată

Sicriul, depus în același mormânt care a fost al Sfântului Ioan Paul al II-lea

La slujba de înmormântare de joi, 5 ianuarie, condusă de Papa Francisc, au participat peste 50.000 de credincioși în Piața Sfântul Petru.

"După slujba de înmormântare, sicriul cu trupul neînsuflețit al papei Benedict a fost depus în același mormânt care a fost al Sfântului Ioan Paul al II-lea, ale cărui relicve au fost strămutate, după canonizare, într-un altar lateral al bazilicii Sfântul Petru", mai informează sursa citată.

Numele lui Benedict, cel de-al 265-lea suveran pontif al Bisericii Catolice, a fost gravat pe o placă de marmură albă, a precizat Vaticanul.

Oficialitățile Vaticanului nu au comunicat dacă Papa Francisc a vizitat în privat mormântul lui Benedict înainte de a fi deschis publicului sau dacă intenționează să facă acest lucru la un alt moment dat.

Duminică dimineață, Papa Francisc a oficiat o ceremonie pentru botezul a 13 copii în Capela Sixtină. Capela, pictată în frescă de Michelangelo, este un spațiu tradițional pentru creștinarea copiilor, în cadrul unui eveniment care încheie ceremoniile destinate sfârșitului de an la Vatican.

Ulterior, salutând pelerinii și turiștii adunați în Piața Sfântul Petru pentru a primi binecuvântarea sa, Francisc a citat dintr-o cuvântare din 2008 a lui Benedict, în care răposatul suveran pontif vorbea despre mântuire.

Inspirându-se din cuvintele predecesorului său, Francisc a spus că, atunci când îi judecă pe ceilalți, inclusiv în cadrul Bisericii Catolice, credincioșii nu ar trebui să fie duri, ci miloși, "împărtășind durerile și slăbiciunile" și evitând diviziunile.

Francisc a fost criticat în unele cercuri de cei care favorizau pozițiile mai conservatoare ale lui Benedict, deoarece în omilia sa funerară nu a făcut decât o simplă mențiune despre răposatul pontif. În timp ce Benedict și Francisc au vorbit în mod deschis unul despre celălalt cu respect, tensiunile s-au înrădăcinat ani de zile între loialiștii celor doi lideri ai Bisericii Catolice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE