Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce s-a retras din funcție din cauza unei stări de sănătate precare. Starea fostului suveran pontif s-a înrăutățit la finalul acestui an, iar Papa Francisc îndemnase credincioșii să se roage pentru fostul cap al Bisericii Catolice.

"Cu tristețe vă informăm că Papa emerit Benedict XVI-lea, a încetat din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Informații suplimentare vor urma cât mai curând posibil", a anunțat Vaticanul.

Cine a fost Papa emerit Benedict al XVI-lea

Benedict al XVI-lea (Joseph Alois Ratzinger) s-a născut pe 16 aprilie 1927, în Marktl am Inn, Bavaria, Germania. În 1951 a fost hirotonit preot, împreună cu fratele său, Georg Ratzinger.

Tatăl său, ofiţer de poliţie, provenea dintr-o familie tradiţională de fermieri din Bavaria de Jos. Anii adolescenţei şi i-a petrecut în Traunstein, şi a fost convocat în forţele auxiliare antiaeriene în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit site-ului catholica.ro.

Între 1946-1951, a studiat filosofia şi teologia la Universitatea din Munchen şi la Şcoala superioară din Freising. În 1953 a obţinut doctoratul în teologie cu o teză intitulată: "Poporul şi Casa lui Dumnezeu în doctrina Sf. Augustin despre Biserică ". Patru ani mai târziu a obţinut diploma de profesor universitar.

A predat apoi teologie fundamentală şi dogmatică la Şcoala superioară de filosofie şi teologie din Freising, apoi la Bonn din 1959 până în 1969, la Munster din 1963 până în 1966, Tubinga din 1966 până în 1969. Din 1969, a fost profesor de teologie dogmatică şi de istorie a dogmelor la Universitatea din Regensburg, şi vice-preşedinte al acestei instituţii de învăţământ.

În 1962, la vârsta de 35 de ani, a devenit consultor al Conciliului Vatican II, al arhiepiscopului de Koln, cardinalul Joseph Frings.

În martie 1977, papa Paul VI l-a numit arhiepiscop de Munchen şi Freising, iar la 28 mai 1977 a fost consacrat episcop. La 25 noiembrie 1981, a fost numit de către papa Ioan Paul al II-lea prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei; preşedinte al Comisiei Biblice şi al Comisiei Pontificale Teologice Internaţionale.

A fost relator la a V-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor (1980); preşedinte delegat la a VI-a Adunare Sinodală (1983). La 6 noiembrie 1998, a fost ales vice-decan al Colegiului Cardinalilor. La 30 noiembrie 2002, a fost ales decan al Colegiului Cardinalilor. A fost preşedintele Comisiei pentru redactarea Catehismului Bisericii Catolice (1986-1992).

A fost ales papă în 2005

A fost creat şi proclamat cardinal de papa Paul al VI-lea la 27 iunie 1977.

Cardinalul Ratzinger a condus oficierea slujbei religioase cu ocazia funeraliilor papei Ioan Paul al II-lea, la 8 aprilie 2005.

La 19 aprilie 2005, în a doua zi de Conclav, a fost ales ca al 265-lea papă, cu numele de Benedict al XVI-lea.

Alegerea papei Benedict al XVI-lea a fost una dintre cele mai rapide din istoria Conclavelor, conform sursei citate. Noul Papă a fost ales la al patrulea sau al cincilea vot, în a doua zi de Conclav. Colegiul Cardinalilor s-a dovedit a fi nu foarte ezitant, şi în nici un caz foarte divizat, alegând cu operativitate pe cel care i-a urmat papei Ioan Paul al II-lea.

Solemnitatea inaugurării pontificatului a avut loc în Bazilica Sfântul Petru din Roma la 24 aprilie.

Papa Benedict al XVI-lea a fost al optulea papă german; primul a fost papa Grigore al V-lea (996-999). Ultimul papă cu numele de Benedict, Benedict al XV-lea, a servit ca pontif din 1914 până în 1922, pontificatul său fiind legat de Primul Război Mondial.

În timpul pontificatului său, papa Benedict al XVI-lea a făcut 24 călătorii apostolice. Prima a fost la Koln, Germania, cu ocazia celei de-a XX-a Zi mondială a tineretului, în august 2005. A călătorit în ţări din Europa, America Latină, Africa, Australia, Orientul Mijlociu şi în Statele Unite ale Americii, fiind oaspetele unei reuniuni a Naţiunilor Unite la New York. De asemenea, a efectuat 30 de vizite apostolice în Italia.

A demisionat după opt ani

Papa Benedict al XVI-lea a anunţat pe 11 februarie 2013 că se va retrage din funcţia de suveran pontif. Într-un discurs ţinut în faţa Consistoriului (întâlnirea formală a tuturor cardinalilor Bisericii Catolice) a declarat că în urma examinării conştiinţei şi-a dat seama că puterile sale nu mai sunt adecvate, din cauza vârstei, pentru îndeplinirea misiunii pontificale.

A fost primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a făcut un astfel de pas, în loc să rămână pe viaţă în fruntea Bisericii.

La 28 februarie 2013 s-a retras din funcţie, deschizând calea alegerii papei Francisc. Noul său titlu este acela de "papă emerit".

De la retragerea sa, papa emerit a trăit într-o mică mănăstire din Vatican, însoţit de patru călugări şi de secretarul său personal, arhiepiscopul Georg Gänswein.

Sursă: Agerpres

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE