Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manifestație anti-război în Rusia, organizată de soțiile bărbaților mobilizați pe frontul din Ucraina

Zeci de femei au protestat în Rusia față de declanșarea războiului din Ucraina. La manifestații au participat soțiile soldaților care au fost trimiși pe frontul din Ucraina. Presa independentă de la Moscova scrie că aproape 30 de oameni au fost reținuți, printre care și jurnaliști străini. Între timp, un sondaj făcut de o organizație independentă arată că a crescut numărul rușilor care consideră că invadarea Ucrainei a fost un lucru greșit.

Mii de bărbați au fugit din Rusia pentru a nu fi trimiși pe front

Protestul a fost organizat pentru a marca 500 de zile de la mobilizarea a trei sute de mii de rezerviști, anunțată de Vladimir Putin. Femeile au depus flori la monumentul soldatului necunoscut de lângă zidurile Kremlinului. Toate au purtat eșarfe albe, simbol al mișcării lor de protest.

Protestatar: „Vrem ca soții noștri să se întoarcă vii acasă. Nu avem nevoie de banii pe care ni-i oferă drept compensații. Dacă cei de la putere nu ne înțeleg, să fie judecați de Dumnezeu. Vor răspunde pentru tot ce fac.”

Protestatar: „Operațiunea militară specială este o mare tragedie pentru două popoare care au avut legături strânse. Aproape fiecare rus are rude apropiate sau îndepărtate în Ucraina. Acest război a fost o lovitură foarte puternică pentru noi.”

Pe fondul eșecurilor înregistrate de armata rusă în Ucraina, anul trecut, Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviștilor. Mii de bărbați au fugit din Rusia pentru a nu fi trimiși pe front.

Astfel că numărul rușilor care sunt împotriva războiului din Ucraina este în creștere. Ponderea lor se apropie de 40%, arată un sondaj făcut de o organizație independentă din Rusia. Cei care cred că armata rusă ar trebui să se retragă din Ucraina au până în 40 de ani și studii superioare, arată concluziile sondajului.

Datele, deși au fost colectate pe un eșantion restrâns, sunt un semnal pentru Vladimir Putin, care candidează pentru un nou mandat prezidențial. Scrutinul va fi organizat în luna martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE