Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi voluntari francezi au fost uciși în Ucraina, iar atacurile asupra organizațiilor umanitare sunt confirmate de ONU

Doi voluntari francezi ai unei organizații umanitare au fost uciși în timpul unui bombardament al armatei ruse în regiunea Herson, din Ucraina, a anunțat administrația militară ucraineană. Alți trei cetățeni străini, dar și un ucrainean au fost răniți.

Atacurile armatei Moscovei asupra organizațiilor umanitare și instituțiilor sociale au fost confirmate și de către Organizația Națiunilor Unite, iar ministrul francez de Externe a spus că Rusia va trebui să răspundă pentru crimele sale.

Doi voluntari francezi au fost uciși în Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că doi lucrători francezi au fost uciși. Oficialii ucraineni au declarat că voluntarii străini au fost uciși în orașul Beryslav.

"În jurul orei 14:30, un atac a vizat angajații HEKS/EPER, aflați în timpul unei evaluări pe teren, care a dus la pierderea tragică a doi dragi colegi și rănirea altora", a precizat ONG-ul, într-un comunicat.

Între timp, oamenii sunt evacuați din localitățile atacate de trupele ruse. Orașele din regiunea Herson, parțial ocupată de armata rusă, sunt aproape zilnic ținta atacurilor cu drone și rachete, dar și a tirurilor de artilerie.

Cetățean ucrainean: "A fost o explozie. Eram între doi pereți și a urmat o explozie puternică. Stăteam jos și nu mișcam. Au mai urmat, cred, trei explozii."

Organizația Națiunilor Unite spune că, din cauza luptelor permanente, reprezentanții umanitari care operează în zonă sunt în pericol, pentru că armata rusă atacă zone rezidențiale.

Stephane Dujarric, purtător de cuvânt ONU: "Colegii noștri umanitari spun că un centru umanitar administrat de un ONG local din orașul Herson a fost lovit astăzi. În zonele din linia întâi, colegii noștri umanitari constată că, din cauza ostilităților permanente din regiunile Donețk și Herson, continuă să fie uciși și răniți civili. Au fost, de asemenea, avariate locuințe, unități de învățământ, mijloace de transport public, unități de apă, electricitate și sanitare."

Invazia rusă, prin ochii cetățenilor

Bombardamente puternice au fost și în localitatea Mirnograd, din regiunea Donețk. Și deși localitatea poartă denumirea de „oraș al păcii”, atacurile nu o ocolesc. O rachetă lansată de armata rusă a lovit o școală, unde funcționa și un centru de livrare a ajutoarelor și apei potabile pentru populație. Au mai fost avariate 12 case și un magazin.

Cetățean ucrainean: "Copiii noștri au 'absolvit' deja școala. Ne este foarte frică. Ne dorim pace cât mai repede, nu mai avem putere."

Vitali Hivrici, șeful poliției din Minograd: "În această școală funcționa un centru de ajutoare pentru populație. Zilnic, aici veneau de la 25 până la 50 de oameni, unde își puteau încărca gadget-urile și aparatele electronice, primeau mâncare caldă și se încălzeau."

Din cauza bombardamentelor intense, autoritățile ucrainene continuă să evacueze populația din localitățile din preajma liniei frontului. Cea mai grea situație este în orașul Avdiivka, din regiunea Donețk, asediat de mai multe luni de trupele Rusei.

Militar ucrainean: "Salut, băieți. Sunteți toți vii. Lăsați mâinile jos, suntem de-ai noștri. E rănită?"

Militar ucrainean: "Nu, nu, e bolnavă, cade jos."

Oamenii spun că au fost maltratați de soldații ruși care au intrat în unele cartiere ale orașului Avdiivka.

Cetățean ucrainean: "Ne-au închis într-o cameră, ca pe câini."

Militar ucrainean: "Rușii?"

Cetățean ucrainean: "Da".

Militar ucrainean: "Așezați-vă, așezați-vă."

Cetățean ucrainean: "Scoateți-mă de aici, vă rog, băieți."

Cetățean ucrainean: "Când au început să vină rușii, trupele ruse, a fost ceva nu doar de groază, dar un adevărat Armaghedon. Sânge, morți și jafuri."

Cetățean ucrainean: "Foarte mulți oameni au murit, foarte mulți. Invazia a început în data de 18. Nu înțelegeam ce se petrece, erau țipete sălbatice pe străzi, împușcături, împușcau fără excepție, trăgeau în geamuri, apoi intrau în apartamente și trăgeau. Mi-au ucis mama. Cum să o înmormântăm, dacă împușcau ca turbații? Doar în a cincea zi am reușit să o înmormântăm în livadă. Probabil va trebui să revin (n.r.: în Avdiivka) să o înmormântez pe mama așa cum se cuvine."

De la începutul războiului, 18 milioane de oameni, adică aproape jumătate din populația Ucrainei, au fugit din țară sau și-au părăsit casele și s-au mutat în alte regiuni din țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE