Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locuitorii din Kiev, instruiți de armată, prin cursuri conduse de soldații Gărzii Municipale. Zelenski îl invită pe Trump "să oprească războiul"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut compatrioţilor săi să reziste, deorece este un moment crititc al războiului pe care îl duce Ucraina împotriva ocupației ruse. Între timp, armata ucraineană continuă instruirea civililor. Pe unii îi pregătește pentru a lupta pe front alături de soldați, iar pe alții îi învață cum să se apere dacă locuințele sunt atacate de soldații ruși

Locuitorii din Kiev au participat la un curs militar de cinci zile pentru a învăța cum să folosească o armă. De la începutul războiului, au fost instruiți peste 20 de mii de civili.

Cetățenii din Kiev, instruiți de armată

Olena Brodovenko, locuitoare din Kiev: "În țara noastră este război, este foarte dificil. Mi-am pierdut nașul în război. Tatăl meu a luptat, acum are 61 de ani, așa că a fost deja pus în rezervă. Fratele meu luptă lângă Bahmut. Pot spune că suntem o familie de militari încă de la începutul unui război pe scară largă."

Voluntarii sunt de părere că șansele ca războiul să se termine cât mai curând cresc dacă tot mai mulți ucraineni aleg să lupte pe front.

Olena Brodovenko, locuitoare din Kiev: "Toți cei care au venit știu de ce se află aici. Pentru că este necesar pentru noi și pentru țara noastră. Cu cât suntem mai mulți, cu atât cresc șansele ca războiul să se termine mai repede. Vrem doar să se termine cât mai repede posibil, pentru că pierderile sunt foarte mari. Însă vom câștiga."

Pe de altă parte, instructorii vorbesc și despre impactul psihologic pozitiv al antrenamentelor.

Bohdan, instructor: "Acum există un război în țara noastră și toată lumea se poate înrola în forțele armate. Pentru că eu cred că războiul nu se va termina curând, fiecare persoană trebuie să fie pregătită. Dacă o persoană are pregătire, are mai multă încredere că va putea rămâne în viață."

În urmă cu câteva zile, cele mai mari două orașe din Ucraina, Kiev și Harkov, au fost din nou țintele armatei ruse, care a lansat drone și rachete balistice hipersonice. În urma bombardamentelor, patru oameni au murit și cel puțin 90 au fost răniți.

Zelenski îl invintă pe Trump "să oprească războiul"

Președintele ucrainean l-a invitat la Kiev pe fostul președinte american Donald Trump. Invitația este ironică. Vine după ce Trump a declarat că, dacă va câștiga un nou mandat la Casa Albă, va opri războiul din Ucraina în doar 24 de ore. Este a doua oară când președintele ucrainean îl cheamă pe Trump să vadă distrugerile provocate de invazia rusă.

Volodimir Zelenski: "Donald Trump, te invit în Ucraina, la Kiev. Așadar, dacă poți opri războiul într-un timp de 24 de ore, cred că va fi suficient să vii. Când el însuși spune că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore, mi se pare că este foarte periculos. O să vă explic. El va lua decizii de unul singur. Nu mă refer la Rusia, dar fără Ucraina, deci fără ambele tabere, fără noi."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE