Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest al mișcării ”Not my king”. Activiști anti-monarhie au protestat față de Charles al III-lea

Zeci de activiști anti-monarhie s-au adunat în fața Catedralei din York, protestând față de Regele Charles al III-lea care participa la slujba din ajunul Paștelui. Protestul are loc după ce presa britanică a publicat o anchetă privind presupusa implicare a familiei regale în comerțul cu sclavi.

Suveranul a promis acces la arhiva istorică, precizând că susține investigația. Presa a mai dezvăluit că familia regală a câștigat două milioane de lire sterline din vânzarea unor cai primiți cadou de regretata regină, din partea unor personalități.

Legături dintre monarhia britanică și comerțul cu sclavi

În jur de 30 de activiști anti-monarhie s-au adunat în fața Catedralei din York, purtând pancarte cu mesajul “Nu ești Regele meu!”. Protestatarii fac parte dintr-o mișcare republicană tot mai vocală, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut.

Pe măsură ce se apropie ceremonia încoronării, programată pentru 6 mai, activiștii au organizat tot mai multe demonstrații, sub hashtagul #NotMyKing.

Manifestația de la York a avut loc în timp ce suveranul Charles al III-lea și regina consoartă Camila au sosit la catedrală, unde au participat la slujba religioasă de Joia Mare, înainte de Sărbătoarea Paștelui.

Incidentul coincide cu publicarea unei anchete despre presupusele legături dintre monarhia britanică și comerțul cu sclavi. După ce cotidianul The Guardian a publicat investigația, Charles a declarat că tratează subiectul cu maximă seriozitate și a transmis că va oferi accesul la arhivele familiei regale pentru aflarea adevărului.

În timpul ceremoniei religioase, Charles a oferit monede de colecție unui grup de 74 de femei și bărbați, numărul anilor săi. Monedele sunt oferite drept recompensă pentru serviciile aduse comunității locale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE