Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod Rutier 2023, modificări importante. Faza scurtă devine obligatorie pe toate drumurile publice

Conducătorii auto vor fi nevoiți să folosească luminile de întâlnire (faza scurtă), în timpul zilei, pe toate categoriile de drum, după ce proiectul de lege a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul adoptat de Camera Deputaților are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, în sensul stabilirii obligaţiei conducătorilor de autovehicule de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă şi pe drumurile naţionale, nu doar pe drumurile naţionale europene, cum este în prezent.

Mai precis, șoferii vor trebui să folosească faza scurtă sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice.

”În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, prevede legea promulgată de Klaus Iohannis.

Până la această modificarea Codului Rutier, conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere erau obligaţi să folosească în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă doar pe autostrăzi, drumuri expres și pe cele naționale europene (E).

Cum ar putea fi sancționați cei care nu respectă prevederile

Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

- 2 puncte de penalizare pentru nerespectarea obligaţiei de a folosi şi pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice;

Șoferii vor fi nevoiți să respecte această prevedere, la trei zile de la publicarea noii legi în Monitorul Oficial.

Ce spun experții

Siguranța participanților în trafic ar crește, dacă se va aplica această măsură, a spus, pentru Euronews,  expertul în conducere defensivă, Titi Aur. În acest moment, luminile sunt obligatorii pe autostrăzi, drumurile expres și drumurile europene.

Titi Aur: A aprinde farurile pe timp de zi înseamnă că te vei face vizibil cu trei secunde înaintea unei mașini care nu are farurile aprinse. Când circulă o coloană și una din mașini sau două mașini succesive nu au farurile aprinse, ai senzația fie că mașina e mai departe sau nu o observi deloc și, atenție, vorbim pe timp de zi.

Dacă șoferul se va obișnui cu această obligativitate, adică când se urcă în mașină să aprindă farurile, probabilitatea să nu le aprindă nu mai există, pentru că devine un gest reflex.

Deci, da. Este binevenită aceasta lege.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE