Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorul anului din mediul rural. Vali Neagu predă literatura prin jocuri și videoclipuri

Premiul pentru Profesorul anului din mediul rural a fost câștigat de Vali Neagu, o profesoară de limba română, din comuna Curcani, județul Călărași. Un loc în care literatura se predă cu ajutorul videoclipurilor, iar matematica prin joc.

Euronews România a filmat, în urmă cu un an, la Curcani, în școala care tocmai adoptase un program de predare pilot, unic în țară.

Vali Neagu, profesorul anului din mediul rural, a visat dintotdeauna să predea altfel. Prin jocuri și videoclipuri, a reușit să îi facă pe cei mici să descopere magia cărților.

Vali Neagu, profesoară Curcani: Consider că am făcut doar ce trebuie să facă orice profesor. Nimic mai mult. Să ajut copiii, să fiu în mijlocul lor, să îi direcționez către ceea ce e important pentru ei și să-și găsească un scop în viață.

Aysha, elevă: Facem diferite joculețe, lucrăm pe telefoane, lucrăm în echipă. Și e mai distractiv așa. Simt că nu mai e atâta presiune pe mine. Prin joculețe și prin astea parcă înțelegem mai bine.

Ce înseamnă să fii profesorul anului la sat?

Când și-a dat seama că, de fapt, copiii din Curcani nu merg în tabere sau excursii pe timpul vacanței de vară, pentru că nu au posibilitatea financiară, Vali Neagu a înființat un atelier cu elevii. A vrut ca cei mici să aibă activități, nu să-și petreacă vacanța închiși în casă.

Vali Neagu, profesoară Curcani: Ne așezam pe iarbă în curtea școlii, la umbră. Citeam, ne jucam, povesteam, desenam, aveam concurs de biciclete, concurs de pictură și alte lucruri care îmi veneau mie în minte atunci.

La școala din Curcani, profesorii încearcă tot timpul să vină cu metode mai simple și interactive prin care să transmită informația la elevi. După un an de predat altfel, sunt mult mai puțini corigenți la materiile științifice.

Viforel Dorobanțu, director școală Curcani: Unul dintre rezultatele de care noi ținem cont și pe care îl vedem pe zi ce trece este prezența mai ridicată a elevilor la școală. Faptul că ei au o altfel de școală, față de ce erau obișnuiți și nu mai vin cu frică la orele de matematică, de științe, faptul că această tendință de abandon școlar, încercăm să o reducem și se vede lucrul acesta.

Dar pe lângă videouri, internet sau jocuri, mai există un secret. Empatia.

Și în Călărași, la Curcani, lipsa locurilor de munca și nivelul de trai au despărțit multe familii. Doar aproximativ 20% dintre elevi au ambii părinți acasă. Restul de 80% trăiesc cu bunicii sau cu frații mai mari. Pentru profesoara Vali Neagu este cel mai important să lucreze la inteligența emoțională.

Vali Neagu, profesoară Curcani: Au și ei sentimente, au și ei frustrări, au și ei nemulțumiri. Să-i înțelegi dincolo de asta, să-i întrebi, acolo unde poate nu le place cartea respectivă și nu trebuie să bați cu pumnul în masă. Okay, ”n-ai citit nu știu ce titlu.” Haide să vedem, ce ar putea să te dezvolte pe tine? Ce ți-ar plăcea să citești.

După un an, școala din Curcani se poate mândri cu încă o premieră. Primul program de predare pilot din țară a produs și cel mai bun dascăl din mediul rural.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE