Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesorii au protestat în fața Parlamentului. Sindicaliștii din Educație cer salarii mai mari

În jur de 300 de sindicaliști din sistemul de educație au protestat miercuri în fața Palatului Parlamentului pentru salarii mai bune. Cele mai mici salarii le are personalul nedidactic, cu venituri cuprinse între 1.700 și 2.000 de lei. Oamenii fac eforturi să supraviețuiască în aceste condiții, spun ei.

„Fac naveta 40 de km pe zi cu mașina personală, că dacă m-aș duce cu mijloc de transport, plătesc mai mult. 600 de lei pe lună dau numai pentru navetă”. „Medicamente nu ne putem lua cu 2.000 de lei, e lumină, e întreținere, sunt gaze, e apă, ca fiecare om, altceva nu-ți mai permiți”, spun protestatarii.

Reprezentanții profesorilor cer indexarea salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare și acordarea sporului pentru condiții de muncă. De asemenea, la fel ca în fiecare an, ei mai cer 6% din PIB pentru Educație, în condițiile în care anul viitor sistemul de învățământ va primi doar 2,1% din PIB.

Ion Zoican, secretar general al FSLI: Personalul nedidactic este cel mai prost plătit din România, salariile sunt cuprinse între 1.700 și 2.200 de lei, sunt ultimii din sistemul bugetar. Cerem să fie împlinită legea 153, să le crească salariile, astfel încât să poată să întrunească maximum de pe grilă, orele suplimentare să fie plătite. Oamenii vor să trăiască la prețurile de astăzi, nu sunt bani suficienți pentru o existență normală. Nu se poate face față prețurilor, au crescut foarte mult, s-au dublat, s-au triplat, iar salariile au rămas la fel de mici.

Guvernanții au anunțat deja că toți bugetarii vor avea o mărire de până la 10% de la 1 ianuarie, însă este prea puțin, spun sindicaliștii.

Ion Zoica, secretar general al FSLI: Sumele sunt destul de mici, până la 10% și până la împlinirea grilei de salarizare, ori dacă ei sunt aproape de maxim, vă dați seama că asta înseamnă 100-200 de lei pe brut chiar.

Profesorii vor continua protestele în județe, zilele următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE