Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Principalii candidați la șefia Comisiei Europene, confruntare față în față. Politicianul de extremă dreaptă, principala țintă

Principalii candidați la șefia Comisiei Europene s-au confruntat într-o primă dezbatere, în Țările de Jos. Printre cele mai importante subiecte abordate de politicieni au fost cum să protejăm Pactul Verde, războiul din Orientul Mijlociu, migrația ilegală și reglementările privind aplicația TikTok. Potrivit sondajelor recente, Ursula von der Leyen, prima femeie care a prezidat Comisia Europeană, este favorită în cursa pentru un nou mandat.

Prima dezbatere pentru șefia executivului european

Dezbaterea de la Maastricht a durat o oră și jumătate. Pe scenă au fost opt aspiranți la președinția Comisiei Europene, inclusiv Ursula von der Leyen, actuala șefă a executivului comunitar. În timpul dezbaterii, aproape toți candidații de pe scenă l-au atacat pe principalul reprezentant al extremei dreapta și au exclus orice cooperare cu acest grup politic.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Parlamentul European este cel care trebuie să găsească majorități. Depinde foarte mult de componența Parlamentului și de persoanele care fac parte din anumite formațiuni”.

Nicolas Schmit, candidatul S&D la președinția Comisiei Europene: „Valorile și drepturile nu pot fi împărțite în funcție de anumite aranjamente politice. Fie poți să te înțelegi cu politicienii de extremă dreapta, pentru că ai nevoie de ei, fie spui clar că nu este posibilă nicio înțelegere, deoarece nu respectă drepturile fundamentale pentru care a luptat comisia noastră”.

Candidatul Verzilor a adus acuzații grupului de exremă dreapta, Identitate și Democrație, privind influența rusă.

Bas Eickhout, candidatul grupului Verzilor la președinția Comisiei Europene: „Domnule Vistisen, vă spun că toate problemele pe care le avem acum cu Rusia, cu faptul că ar cumpăra influență... au legătură cu partidul vostru (Identitate și Democrație n.r.). Înainte să dați lecții tuturor, mai bine măturați-vă propria ogradă!”

Candidatul stângii europene, Walter Baier, a fost aplaudat de public atunci când a întrebat-o pe Ursula von der Leyen despre Israel, un alt punct important într-un context geopolitic actual extrem de tensionat.

Walter Baier, candidatul Stângii Europene la președinția Comisiei Europene: „Când va impune Uniunea Europeană sancțiuni Israelului pentru a opri războiul din Gaza?”.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Este de neîndurat și inacceptabil să vezi câți civili nevinovați mor, în special copii. Și, în consecință, avem nevoie de o încetare a focului. Avem nevoie de încetarea focului acum. Avem nevoie de eliberarea ostaticilor acum. Și trebuie să ne așezăm la masă și să lucrăm la o soluție cu privire la două state, deoarece aceasta este singura soluție care va aduce pacea în regiune”.

Shona Murray, jurnalistă Euronews: „A fost dezbatere destul de solidă în această seară, în special în ceea ce privește unele dintre problemele legate de politica externă și de apărare comună, modul de finanțare a Ucrainei, dacă există suficiente critici din partea UE cu privire la numărul mare de morți în rândul civililor din Gaza, modul de abordare a antisemitismului în Europa și, de asemenea, a mediului, cum să protejăm Acordul Verde, răspunzând în același timp la cererile agricultorilor. Fără îndoială, aceste probleme vor fi dezbătute din nou și din nou în următoarele săptămâni. A transmis Shona Marie, pentru Euronews, din Maastricht”.

Următoarea dezbatere electorală între candidații la șefia Executivului european va avea loc pe 23 mai, la Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE