Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul transplant total de ochi, realizat în SUA. Operația a durat 21 de ore și a implicat o echipă medicală de 140 de oameni

Chirurgii americani au făcut primul transplant total de ochi din lume. Aaron James, cel care l-a primit, a suferit un accident de muncă acum doi ani. A fost electrocutat când lucra la niște linii de înaltă tensiune. Și-a pierdut o parte din brațul stâng și a fost desfigurat. Acum, fața i-a fost refăcută și la fel și ochiul. Vă avertizăm că urmează detalii cu puternic impact emoțional. 

Operația de transplant realizată de chirurgii de la NYU Langone Health în luna mai a durat 21 de ore. Și a necesitat implicarea a peste 140 de medici, asistenți medicali și alți profesioniști. În urma ei, Aaron și-a recăpătat fața și ochiul stâng, însă nu se știe dacă va mai vedea vreodată cu el.  Chiar și așa, bărbatul în vârstă de 46 de ani e bucuros că experiența sa va fi de ajutor și pentru alți pacienți. 

Aaron James, pacient: ”Încă nu nu pot să o mișc. Pleoapa. Încă nu pot clipi, dar acum simt o senzație în nas. Deci, începe să se vindece, așa că sper că nu va mai dura mult timp.”

Soția lui Aaron nu spera că el se va recupera. Bărbatul a fost inconștient timp de șase luni. Iar medicii i-au spus să se aștepte la ce este mai rău. 

Meagan James, soția lui Aaron James: ”Unul dintre chirurgii plasticieni mi-a spus... Ea a spus că probabil nu va mai vorbi niciodată. Nu va mai mânca niciodată. Probabil va fi ținut în viață de un ventilator tot restul vieții.”

Însă implantul este remarcabil de sănătos, spun medicii care l-au tratat. Chiar dacă nu garantează că procedura îi va reda vederea. 

Eduardo Rodriguez, șeful catedrei de chirurgie plastică, NYU Langone Health: ”Aș spune că astăzi sunt mult mai optimist decât în ziua în care am făcut transplantul. De ce? Globul ocular este viu, are vascularitate. Am crezut că nu va primi niciun stimul. Retina este viabilă.”

Medicii sunt optimiști însă nu știu cum va fi recuperarea și nici când vor ajunge la o soluție finală. Poate dura șase luni, sau chiar doi ani spun ei. În întreaga lume au fost făcute peste 45 de transplanturi de față până acum, însă acesta este primul caz când chirurgii au transplantat cu succes un ochi întreg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE