Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră în România: Inimă artificială, implantată unei adolescente de 17 ani

Premieră în România. O inimă artificială a fost implantată unei adolescente de 17 ani, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș. Medicii au anunțat că este prima implantare a unei inimi artificiale realizată unui minor la noi în țară. Inima artificială a fost singura soluție pentru a-i salva viața tinerei care suferea de insuficiență cardiacă gravă.

În direct la Euronews România, dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș, a explicat că adolescentei i-a fost implantat ”un dispozitiv extrem de sofisficat” care va suplini funcția de pompare a inimii.

Dr. Suciu a declarat că, după operația pe cord care a durat aproape patru ore, tânăra este ”conștientă, cooperantă, veselă, bucuroasă că practic are o șansă să-și continue viața”.

Cum funcționează inima artificială

Dispozitivul se numește left ventricular assist device - un dispozitiv de asistare a ventriculului stâng, a camerei de pompare. Practic, este o pompă, pentru că asta este și inima, o pompă. Se implantează în interiorul cavității principale de pompare a inimii și care preia tot debitul de sânge și îl transmite în aparatul circulator.

Nu este o înlocuire anatomică a inimii. Inima rămâne la locul ei în interiorul toracelui, dar este o înlocuire a funcției inimii, practic preluând întreg debitul cardiac pe care inima trebuie să-l pompeze în interiorul organismului. Este o suplinire și o înlocuire a funcție inimii, nu și stric a anatomiei, așa cum se întâmplă în transplantul cardiac, când o înlocuim în întregime inima bolnavă”, a explicat dr. Horațiu Suciu, la Euronews România.

Inima artificială, ”o punte către transplant”

Inima a rămas pe loc și a fost pusă în repaus. Într-adevăr, uneori în astfel de situații există și o șansă mai mică, undeva la 10% de recuperare, o inimă pusă în repaus are o șansă de unu la 10 să își revină și este o punte către recuperare.

În marea majoritate a situațiilor, însă ea reprezintă o punte către transplant. În situații de insuficiență cardiacă avansată, transplantul de inimă este singura soluție pe care pacienții o au pentru a se vindeca”, a mai menționat medicul.

Adolescenta era într-o stare gravă și era ”dependentă de un pat de terapie intensivă, de niște medicamente perfuzabile care susțineau funcția cardiacă”.

Principalul obiectiv pe care-l urmărim este să o scoatem din această stare de insuficiență cardiacă avansată. Pacienta era într-o stare foarte gravă. Era dependentă de un pat de terapie intensivă, de niște medicamente perfuzabile care susțineau funcția cardiacă de care nu putea fi desprinsă”, a mai afirmat șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș.

Până să fie găsită o inimă de la un donator, acest dispozitiv o ajută pe adolescentă să ducă o viață normal, cu unele restricții.

”A dobândit o situație hemodinamică în care poate să aibă o viață normală, cu anumite restricții.

Din acest moment va fi atașată de un dispozitiv, el este implantabil, este în inimă, dar are o legătură cu exteriorul, niște baterii care va trebuie să le poarte cu ea. Va trebui să le încarce la anumite intervale.

Poate să desfășoare toate activitățile specifice unui adolescent de 17 ani. Sunt pacienți care merg la schi, merg cu bicicleta, fac activități fizice”, a mai menționat dr. Horațiu Suciu, la Euronews România.

Medicul a amintit că astfel de inimi artificiale au început să fie implantate încă din anul 2008 și ”sunt pacienți care au de 10 ani acest dispozitiv și nu mai vor să fie transplantați”.

”Acest dispozitiv și-a dovedit eficacitatea. Sunt supraviețuitori de peste 10-12 ani. Este un dispozitiv extrem de sofisficat, o tehnologie bine pusă la punct, cu care echiap a trebuit să se pregătească”, a mai menționat dr. Suciu.

Cât de greu se găsesc donatori pentru transplantul de inimă la copii

”Este foarte important pentru că vârsta pediatrică reprezintă o problemă suplimentară pentru noi. Oricum, din perspectiva transplantului cardiac, numărul de donatori este mult mai mic față de cel al donatorilor pentru alte organe.

Din 10 prelevări de organ, de la un până la trei dintre aceste se poate preleva și cordul pentru că există anumite criterii mult mai restrictive vizavi de acceptabilitatea unui cord pentru prelevare și respectiv pentru transplantare. La vârsta sub 18 ani donatorii sunt foarte rari.

Nu există foarte multe soluții pentru copii. Ei decedează mult mai repede pe lista de așteptare decât adulții. Din experiența noastră, un adult stă în medie pe lista de așteptare nouă luni, un an până când primește un cord.

La copii, din păcate, nu avem șansa să avem mulți donatori copii și îi pierdem mult mai repede”, a subliniat medicul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE