Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi pacienți aflați în moarte cerebrală au primit inimi de porc modificate genetic

Publicat de: Oana Stoica

Oamenii de știință de la Universitatea din New York (NYU) au transplantat cu succes inimi de porc la două persoane aflate în moarte cerebrală, potrivit Euronews.

Astfel, continuă eforturile de a rezolva problema lipsei de organe umane pentru transplant.

Inimile modificate genetic au fost transplantate la două persoane care muriseră recent și care erau menținute sub ventilație artificială, a anunțat marți echipa de la NYU Langone Health.

Inimile au funcționat normal

Procedurile au fost efectuate în lunile iunie și iulie 2022, iar fiecare primitor a fost monitorizat timp de trei zile.

Nu au fost observate semne de respingere timpurie, a precizat echipa, iar inimile au funcționat normal cu medicamente standard post-transplant și fără suport mecanic suplimentar.

Inimile au fost prelevate de la porci care aveau zece modificări genetice:

  • patru pentru a preveni respingerea și creșterea anormală a organelor;
  • șase pentru a preveni perturbările cauzate de incompatibilitățile dintre porci și oameni.

Cazul lui David Bennet

Cele două transplanturi la câteva luni de la moartea lui David Bennett, prima persoană care a primit o inimă de porc modificată genetic.

Bennett suferea de o boală cardiacă în fază terminală înainte de a primi transplantul pe 7 ianuarie, la Universitatea din Maryland.

El a murit la începutul lunii martie, după ce starea sa a început să se deterioreze. Motivele pentru care noua sa inimă a eșuat în cele din urmă sunt încă neclare, însă un studiu realizat după moartea sa a precizat că la autopsie nu s-au găsit semne de respingere tipică.

Inimile nu au prezentat urme de virusuri porcine

Pentru experimentele actuale, NYU a procurat inimi de porci modificate genetic de către compania de biotehnologie Revivicor (care a produs și inima lui Bennett). Cercetătorii le-au testat pentru virusuri folosind un protocol de monitorizare îmbunătățit.

Inimile nu au prezentat nicio dovadă a unui virus porcin numit citomegalovirus porcin care a fost detectat în sângele lui Bennett și care ar fi putut contribui la moartea acestuia.

Cercetătorii de la NYU au transplantat, de asemenea, rinichi de porc la doi receptori aflați în moarte cerebrală în 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE