Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul port spațial din Europa, inaugurat în Suedia. Când vor fi lansați de aici primii sateliți

Agenția Spațială Europeană va putea trimite sateliți pe orbită de pe un port spațial din Europa. La Centrul Spațial Esrange din Suedia, a fost inaugurată o platformă de lansare, care oferă infrastructura necesară pentru astfel de misiuni. La sfârșitul anului, de aici, ar urma să fie lansați primii sateliți.

Uniunea Europeană își extinde orizonturile prin inaugurarea primului port spațial din Europa. Situat la 200 de kilometri la nord de Cercul Polar, în vasta întindere a sălbăticiei înghețate a Suediei, portul spațial ar urma să fie principalul centru de lansări de sateliți din Europa.

Ursula von der Leyen: „Exact infrastructura de care avem nevoie”

Panglica de inaugurare a portului spatial a fost tăiată de regele Suediei, Carl al XVI-lea, și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von Der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Acest port spațial oferă o poartă europeană independentă către spațiu. Este exact infrastructura de care avem nevoie, nu numai pentru a inova, ci și pentru a explora în continuare ultima frontieră”.

Portul spatial Esrange a fost fondat în anii '60 pentru a studia atmosfera și fenomenul aurorei boreale. Europa se pregătește să trimită în curând primul său satelit în spațiu. Industria sateliților este în plină expansiune, iar compania de stat suedeză este în discuții cu mai mulți producători de rachete care doresc să își pună sateliții pe orbită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE