Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul ghid dedicat prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale în instituții, publicat în România. „Orice comentariu nepotrivit, cu tentă sexuală, înseamnă hărțuire”

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunțat, luni, publicarea primului ghid în domeniul prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale, dedicat instituțiilor și companiilor private. Fostul primar general a precizat că în primele nouă luni din 2022, 130 de persoane au fost hărțuite în spațiul public, iar un număr de 287 de anchete penale se află în lucru.

„Premieră în domeniul prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale! Am publicat primul ghid dedicat instituțiilor și companiilor private. Doar în primele 9 luni ale anului, 130 de persoane au fost hărțuite în spațiul public și există 287 de anchete penale în lucru”, a scris ministrul Familiei, pe Facebook.

Gabriela Firea: „România a pierdut tocmai pentru că instituțiile au tratat superficial plângerile femeii”

„Hărțuirea sexuală este un fenomen despre care se vorbește prea puțin, dar care este prezent în instituțiile publice și companiile private. Împotriva statului român a fost pronunțată recent o decizie într-un proces deschis la CEDO de o angajată a unei instituții de stat. România a pierdut tocmai pentru că instituțiile au tratat superficial plângerile femeii. Este o decizie care trebuie să ne dea mult de gândit, chinurile și nedreptatea prin care trece o persoană hărțuită la locul de muncă nu sunt de neglijat.

Ghidul privind hărțuirea pe criteriu de sex și hărțuirea morală la locul de muncă este o premieră pentru România”, a mai precizat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a menționat că documentul a fost elaborat de specialiștii ANES împreună cu Institutul Român Pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

„Acest ghid este un instrument important, pe care dorim să-l implementăm în toate instituțiile și care va fi sprijin real pentru angajați, dar și pentru angajatori.

Orice conduită ostilă sau nedorită, orice comentariu nepotrivit, cu tentă sexuală, orice acțiuni și gesturi nepotrivite înseamnă hărțuire și acest ghid stabilește toate măsurile care trebuie luate la nivelul unei instituții pentru a gestiona astfel de situații, dar în primul rând pentru a preveni”, a mai afirmat Firea.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agentia Nationala pentru Egalitatea de Șanse între Femei si Bărbați - ANES, va oferi suport, îndrumare și coordonare metodologică instituțiilor publice şi companiilor private pentru aplicarea măsurilor din acest document.

Ghidul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. „Timp de 30 de zile, așteptăm propunerile, sugestiile și opiniile privind acest proiect”, a concluzionat ministrul Familiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE