Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariile, bani puțini pentru mulți români. Creșterea salariului minim, de la 1 ianuarie, are efecte pentru piața muncii

Unul din 3 români câștigă la nivelul salariului minim, iar impactul inflației este foarte mare. Promisiunile autorităților de a susține populația vulnerabilă nu sunt simțite de toți cei vizați. Reprezentanții companiilor private susțin că anul viitor va crește presiunea asupra salariilor, odată cu indexarea minimului pe economie la 3.000 brut.

Chiar dacă ponderea a mai scăzut în ultimii ani, avem în continuare mulți angajați cu salarii mici. În România, procentul contractelor de muncă remunerate cu salariul minim este de peste 31%.

România, țara din UE cu a doua cea mai mare disparitate a salariilor

România este țara din UE cu a doua cea mai mare disparitate a salariilor: cel mai bine plătiți 10% dintre români câștigă de mai bine de patru ori decât cel mai prost plătiți 10% dintre români.

"Sunt, în continuare, extraordinar de mulți români, care sunt încadrați la salariul minim. Probabil 1,5 – 2 milioane au acest salariu minim, care va crește începând cu 2023, care din punct de vedere fiscal înseamnă, evident, o cheltuială plătind toate taxele salariale", a precizat Bogdan Badea, directorul unei firme de recrutare.

Specialiștii susțin că o creștere de aproape 17 procente la venitul minim net se traduce printr-un avans de cel puțin un procent pentru întreaga pieță a muncii.

"Direcția este să creștem salariul minim cu 20%, asta împinge inflația și mai mult. Acolo avem o problemă, să producem mai mult, nu să avem mai mulți bani în buzunar. Să plătim mai mult pentru tot aceleași produse", a spus Christian Von Albrichsfeld, directorul unei companii multinaționale.

Angajatorii iau în calcul mici creșteri salariale

Angajatorii spun că nu iau în calcul creșteri salariale mai mari de 10% pentru 2023.

"Cred că este un mare semn de întrebare ce se va întâmpla cu situația economică și politică a țării. Eu cred că 2023 va fi despre consolidare, creștere de business, dar mai ales despre consolidare", a spus Mihai Găvan, directorul unei companii de IT.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE