Primul caz de holeră confirmat în Polonia în ultimii șase ani

Polonia se confruntă cu primul caz confirmat de holeră din ultimii șase ani. Persoana respectivă a fost depistată duminică, 20 iulie, după cum spune inspectorul sanitar șef, care a precizat că este vorba de o femeie în vârstă, din orașul Stargard, din Pomerania de Vest. Prezența holerei a fost confirmată prin două teste.

„Avem un pacient care a fost diagnosticat cu holeră. Publicul trebuie informat că anumite boli care nu au fost raportate anterior în Polonia pot apărea acum. (...)

Pacienta a avut nevoie de terapie de substituție renală, ceea ce indică o deshidratare severă, adică pierderea de lichide și electroliți. În prezent, pacienta se află într-un salon special de izolare, sub supraveghere medicală. Tratamentul constă, în principal, în administrarea de antibiotice și restabilirea echilibrului hidroelectrolitic perturbat. Aceasta este baza tratamentului”, a spus inspectorul sanitar șef, Dr. Paweł Grzesiowski, citat de Euronews Polonia.

Primul caz de holeră confirmat în Polonia în ultimii șase ani

Din cauza contagiozității ridicate a bolii, pacienta a fost transportată la un spital specializat în boli infecțioase din Szczecin.

„Acest lucru este crucial deoarece această boală se răspândește epidemic, în funcție de subtipul bacteriei, care este în curs de determinare”, a precizat Dr. Paweł Grzesiowski.

Peste 20 de persoane care au avut contact cu pacientul se află în carantină.

Holera afectează, de obicei, persoanele care s-au întors din călătorii în străinătate, în special în țările din Africa. Dar dr. Grzesiowski a spus că, în acest caz, nici femeia, nici vreunul dintre membrii familiei sale nu au călătorit în străinătate. Deși cauzele bolii rămân necunoscute, inspectorul sanitar șef a indicat schimbările climatice ca o posibilă cauză.

„Cazuri native de holeră au apărut în Europa în ultimii ani, inclusiv în Austria. Este dificil să se determinăm definitiv acest lucru astăzi, dar ar putea fi un alt semn al schimbărilor de mediu. Odată cu încălzirea climatică, apar astfel de amenințări, iar Vibrio cholera este una dintre acele boli care pot fi o consecință a schimbărilor climatice. Clima se schimbă, lumea se schimbă, mediul se schimbă și trebuie să fim și noi pregătiți pentru asta”, a spus Grzesiowski.

Holera este o infecție bacteriană gravă care se răspândește în principal prin consumul de apă sau alimente contaminate. Se manifestă prin diaree bruscă și severă și deshidratare. Fără un tratament prompt, această boală poate duce la deces în câteva ore.

Pilonul principal al tratamentului este terapia intensivă de rehidratare, adesea orală sau intravenoasă. În cazuri mai severe, antibioticele sunt folosite și pentru a scurta durata simptomelor și a reduce riscul de transmitere a bolii.

Ultimul caz de holeră din Polonia a fost raportat în 2019, în Świnoujście.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE