Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele imagini cu noul bombardier nuclear invizibil B-21 Raider, în testele făcute de SUA

Dacă F-35 este cel mai modern și performant avion de luptă existent, pe care îl va cumpăra și România, americanii au făcut publice acum primele imagini din teste cu noul bombardier nuclear invizibil, de generația a VI-a. Se numește B-21 Raider, este construit de compania Northrop Grumman și va înlocui actualele bombariere strategice Rockwell B-1 și B-2 din aviația Armatei SUA.

Zborurile de testare au avut loc la baza aeriană Edwards, din California, însă primul zbor efeciv ar fi fost pe 10 noiembrie 2023, la Air Force Plant, din Palmdale.

Primele imagini cu noul bombardier nuclear invizibil B-21 Raider

Ulterior, a mai existat un zbor pe 17 ianuarie 2024, după cum a confirmat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Deși au mai existat zvonuri despre zboruri la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, americanii nu au furnizat prea multe date despre numărul de zboruri-test și despre noua bijuterie a aerului, din motive ce țin de confidențialitate, care sunt lesne de înțeles, însă au spus că etapa actuală cuprinde aceste teste. În afară de acest ultim zbor, a mai fost confirmat și unul de pe data de 4 aprilie.

De altfel, testele efective de zbor ar fi început în luna mai, după cum a spus Andrew Hunter, directorul executiv al Departamentului pentru Achiziții al U.S. Air Force, când a fost audiat de Comisia Senatului pentru Servicii Armate, la începutul lunii actuale. El a fost întrebat în legătură cu componenta aeriană a acelei triade nucleare, care conține acest bombardier B-21 și racheta nucleară Long-Range Stand-Off.

"Face ceea ce programele de teste de zbor sunt concepute să facă, adică ne ajută să învățăm despre caracteristicile unice ale acestei platforme, dar într-un mod foarte, foarte eficient", a spus Andrew Hunter, la acea vreme.

În fotografiile din aceste teste se vede pe fuselaj inscripția "AF 0001". B-21 va face parte din flota aeriană de bombardiere strategice stealth, adică invizibile, în sensul că tehnologia stealth face minimizarea poibilității de afi detectat. Acest avion are o rază lungă de acțiune și are capabilități nucleare, termonucleare, dar și convenționale.

Forma acestui aparat de zbor este una extrem de futuristă, asemănătoare unei săgeți, sau a unei aripe. Avionul nu este detectabil pe radar, iar compania producătoare spune că această caracteristică se datorează unui nou tip de aliaje de materiale cu proprietăți "anti-radar", care reduc uzura și sunt mai rezistente, în același timp, dar sunt ținute secret.

B-21 are posibilitatea de a fi realimentat în aer, iar asta înseamă că are o rază de acțiune practic nelimitată. Modernitatea avionului este dată și de faptul că necesită mai puțin timp de mentenanță necesare, iar asta înseamnă costuri mai scăzute. B-21 Raider este capabil să opereze și fără echipaj uman, iar loviturile nucleare pe care e poate da sunt cu rază lungă.

Prețul unei asemenea aeronave este de 750 de milioane de dolari, potrivit Business Insider, iar SUA ar urma să aibă în jur de 100 de bucăți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE