Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeia-pilot care zboară cu cel mai performant avion din lume a venit în România. Este supranumită "Sirena"

Prima și singura femeie pilot de încercare a aeronavelor F-35 și F-16 produse de Lockheed Martin, a venit în România. Monessa "Sirena" Balzhiser va participa la expoziția de la Romaero, în următoarele zile.

Femeia-pilot care zboară cu F-35 a venit în România

Un avion multirol F-35 al Forțelor Aeriene americane va fi expus, în premieră, în România. În plus, compania producătoare aduce la eveniment și o machetă la dimensiuni reale a aceleiași aeronave și un simulator de zbor. Monessa a stat de vorbă cu o echipă Euronews România.

Monessa este unul dintre cei 10 piloți care testează aeronavele de luptă produse de Lockheed Martin, după ce acestea ies pe poarta fabricii. Este prima și singura femeie care face acest lucru în cadrul companiei. Spune că și-a ales cariera pentru că iubește adrenalina.

Monessa Balzhiser, pilot de încercare a aeronavelor Lockheed Martin: "Nu am vrut să stau la un birou, presupun. Mereu am visat să fac ceva unic și provocator, ceea ce a fi pilot de avion de vânătoare îmi permite să fac. Iubesc adrenalina, iubesc provocarea și îmi place că pot avea un impact în ceea ce fac."

Cunoscută sub indicativul Sirena, Monessa Balzhiser a pilotat timp de 13 ani avioane F-16 în cadrul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite. A strâns aproximativ 1.600 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă, dintre care aproape 400 în misiuni de luptă.

Din 2018, ea s-a alăturat companiei Lockheed Martin, iar în 2021, în doar câteva săptămâni, a făcut trecerea la avionul multirol F-35. Monessa spune că tranziția a fost ușoară pentru că multe dintre capabilitățile avionului F-16 au fost implementate și la F-35. Au fost și lucruri noi pe care le-a învățat, precum capacitatea avionului de a nu fi văzut de radare.

Monessa Balzhiser, pilot de încercare a aeronavelor Lockheed Martin: "Cel mai mare salt pentru mine a fost să înțeleg cât de avansat, din punct de vedere tehnologic, este avionul F-35 și conștientizarea situației pe care acest lucru i-o dă pilotului și capabilitățile care vin la pachet cu asta. Evident, avionul F-16 nu este nedetectabil. Acesta a fost unul dintre lucrurile pe care a trebuit să le învăț la F-35, cum să folosesc eficient capacitatea aeronavei de a nu fi detectată de radar." Monessa este în România de aproximativ o săptămână și a apucat să și viziteze câteva locuri.

  • Avioanele F-35 sunt cele mai avansate și scumpe aeronave de luptă din lume, iar un exemplar costă 177 de milioane de dolari. Un tip al acestui aparat de zbor, mai exact F-35B, este capabil să aterizeze vertical, ca elicopterele.

Monessa Balzhiser, pilot de încercare a aeronavelor Lockheed Martin: "Am avut ocazia să merg în zona de munte, în Transilvania și să vizitez Bucureștiul. A fost plăcut. Este pentru prima dată când ajung în România, așa că, bineînțeles, ies să mă bucur de mâncare, de priveliști și de oameni."

Ea va participa la expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securității naționale și securității private, care are loc la Romaero, în următoarele zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE