Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: România va cumpăra avioane de luptă F-35. Analist militar: ”Mai devreme de 2030 nu avem cum să le avem”

Publicat de: Euronews

La Palatul Cotroceni a avut loc astăzi ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, convocată de Klaus Iohannis. S-a discutat, printre altele, securitatea din Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina. În cadrul ședinței, s-a hotărât că Armata Română va achiziționa avioane militare F-35.

11/04/2023 , 16:25

Generalul Virgil Bălăceanu: ”E un avion performant”

Euronews România: De câte avioane de acest tip ar avea nevoie Forțele Aeriene Române?

Generalul Virgil Bălăceanu: ”În general calculele s-au făcut pe tipurile actuale de aeronave, vorbesc de un minim de trei escadrile, asta înseamnă cam 48 – 50 de aeronave. Sigur că luăm în calcul acum costurile mult mai mari la F-35, vom vedea și evoluția costului pe măsura demarării procesului de achiziționare pentru că vorbim de o perspectivă legată de anul 2030. Până atunci trebuie să rezolvăm urgent înlocuirea lui F-21 Lancer, mai multe escadrile.”

”E un avion performant. Încă nu a fost folosit în acțiunile militare, vom vedea dacă viitorul va impune folosirea F-35 în acțiunile militare. F-16 este un avion foarte vizitat pe timpul acțiunilor militare, de ducere a luptei aeriene. Este un avion multifuncțional care presupune nu numai capacități deosebite de descoperire a țintelor, dar cu F-35 poți să duci și lupta aeriană împotriva țintelor aeriene, poți să organizezi și lovirea sistemelor de apărare anti-aeriană și anti-rachetă, poți să lovești și să sprijini forțele terestre în acțiunile lor.”, a continuat fostul comandant.

11/04/2023 , 16:23

Hari Bucur-Marcu, analist militar: ”Mai devreme de 2030 nu avem cum să avem aceste avioane în dotarea noastră”

Hari Bucur-Marcu, analist militar, a explicat la Euronews România că procesul de achiziție a avioanelor de luptă F-35 va fi unul de durată și că ”mai devreme de 2030 nu avem cum să avem aceste avioane în dotarea noastră.”

”Astăzi Consiliul Suprem de Apărare al țării, care este un fel de Guvern executiv pe subiecte de securitate și apărare a adoptat această concepție de înzestrare a României cu avioane de generația a cincea, ceea ce este un pas instituționalizat pentru ca ulterior să se poată demara procesul de achiziție, care este un proces îndelungat. Mai devreme de 2030 nu avem cum să avem aceste avioane în dotarea noastră.

Realitatea este că achizițiile acestea se fac în funcție de misiuni. România, în viitorul previzibil, nu-și propune să aibă misiuni independente pentru aviația sa militară, ci doar în concert cu aliații din NATO. Ați văzut că avem avioane românești care patrulează spațiul aerian baltic. Calculul necesarului unui anumit tip de aeronave se face în funcție de misiuni și dacă avem misiuni de poliție aeriană, vă dați seama că avioanele de tip Lancer, cât mai au încă resursa ca să zboare, și avioanele F-16 sunt suficiente.

Nu o să cumpărăm avioane F-35 pentru poliție aeriană numai. Sigur, în momentul în care le avem, decât să stea la sol, mai bine le folosim și pentru poliția aeriană. Aceste avioane sunt achiziționate într-un număr suficient pentru a putea îndeplini misiunile specifice respective să poată să lovească de la distanță cu mare precizie obiectivele de importanță strategică la sol sau să interzică acțiunile aviației inamice pe anumite direcții și pentru apărarea anumitor obiective de pe teritoriul României.”, a spus Hari Bucur.

11/04/2023 , 12:48

România va cumpăra avioane F-35

Administrația Prezidențială a transmis, la finalul CSAT, că România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35.

”Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.”, a transmis Administrația Prezidențială.


Știrea inițială:

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) care a avut loc, marţi, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, s-a încheiat după aproape două ore de discuţii.

La şedinţă au participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, directorul SRI, Eduard Hellvig, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul Consiliului, Mihai Şomordolea. Directorul SIE, Gabriel Vlase, nu a participat la şedinţă, el fiind înlocuit de un adjunct.

Anterior şedinţei, Administraţia Prezidenţială a anunţat că pe ordinea de zi a reuniunii sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi la intervenţiile externe asupra procesului democratic din Republica Moldova. De asemenea, a arătat că se va analiza şi concepţia dezvoltării aviaţiei militare, dar şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, a precizat sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE