Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele examene cu ChatGPT la Universitatea Politehnica Timișoara

Aplicațiile ChatGPT, Bard sau Character.ai pot fi folosite la Universitatea Politehnica Timișoara, dar conținutul creat de Inteligența Artificială va trebui citat în mod expres în proiectele și lucrările studenților. Senatul universității a votat, în premieră, un set de recomandări pentru folosirea lor la cursuri și în lucrări științifice.

Recomandările profesorilor

Rezultatele obținute cu ajutorul tehnologiilor AI vor menționa aplicația utilizată și data la care a fost creat. Studenții trebuie să știe că orice conținut produs de inteligența artificală nu este un adevăr, un enunț sau o opinie persoanlă, ci va fi doar folosit pentru analiză.

Recomandările includ și avertismentul că aceste aplicații pot genera conținut și informații greșite.

Pentru examene, profesorii vor putea folosi softuri pentru a identifica conținutul generat de aplicații care folosesc inteligența artificală, dacă studentul nu semnalizează acest lucru.

În plus, examenele orale vor putea dura mai mult pentru a verifica dacă studentul a înțeles conținutul generat de astfel de aplicații.

ChatGPT, sursă bibliografică pentru eseurile de Bac

Elevii au voie să citeze din conținutul creat de ChatGPT în eseurile lor, potrivit programului Bacalaureat Internațional (IB), dar trebuie să citeze clar răspunsurile generate de Inteligența Artificială.

"Linia clară dintre folosirea ChatGPT și furnizarea unei lucrări originale este exact aceeași cu folosirea ideilor preluate de la alte persoane sau de pe internet. Ca și în cazul oricărui citat sau material adaptat dintr-o altă sursă, acesta trebuie să fie creditat în corpul textului și menționat în mod corespunzător în bibliografie", a spus Matt Glanville, șeful IB pentru principii și practici de evaluare, pentru Times.

Glanville a spus că, în viitor, redactarea eseului va avea o pondere mai mică în procesul de calificare, din cauza creșterii tehnologiei chatbot.

Experții în tehnologie lansează un nou avertisment

În timp ce domeniul Educației pară să fie din ce în ce mai deschis în fața schimbărilor aduse de Inteligența Artificială, oamenii de știință și liderii din industria tehnologică, inclusiv directori de nivel înalt de la Microsoft și Google, lansează un nou avertisment.

Aceștia au vorbit despre "creşterea riscului de dispariţie (a omenirii n.r.) din cauza Inteligenței Artificiale" și solicită ca această problemă să fie considerată la fel de gravă ca amenințarea unui război nuclear sau a unei pandemii

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE