Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primăria din Tokyo va lansa o aplicaţie de întâlniri online pentru a contracara scăderea natalităţii

Guvernul metropolitan din Tokyo va lansa în această vară o aplicaţie proprie de întâlniri online cu speranţa ca acest instrument să contracareze scăderea dramatică a numărului de naşteri, o problemă care a devenit "critică" în Japonia, informează AFP.

Pentru a putea să se înscrie în noua aplicaţie, doritorii vor trebui să furnizeze documentele ce atestă că sunt singuri din punct de vedere legal şi să semneze o scrisoare în care declară că se află în căutarea unui suflet pereche cu care să se căsătorească.

Prezentarea unui aviz fiscal va fi de asemenea necesară, pentru a dovedi veniturile anuale. Aplicaţiile de întâlniri online din Japonia impun adeseori declararea veniturilor.

"Am aflat că 70% dintre oamenii care vor să se căsătorească nu participă la evenimente de acest tip (întâlniri matrimoniale - n.red.) sau nu sunt înscrişi pe aplicaţii specializate în căutarea unui partener de viaţă", a declarat marţi un reprezentant al Guvernului din Tokyo care se ocupă de noua aplicaţie.

"Vrem să le dăm un mic impuls" prin acest instrument nou, care se află în prezent în faza de testare, a adăugat el.

În Japonia se întâmplă destul de des ca primăriile să organizeze evenimente de tipul întâlnirilor matrimoniale. Însă sunt rare cazurile în care ele lansează proprii aplicaţii online în acest domeniu.

Proiectul din Tokyo a stârnit multe comentarii negative pe reţelele de socializare nipone. "Chiar trebuie să facă asta Guvernul cu impozitele noastre?", s-a întrebat un internaut japonez.

Însă alţii s-au declarat interesaţi, pentru că s-ar simţi mai în siguranţă atunci când folosesc o aplicaţie oficială.

Autoritățile își doresc creștrea natalității

Scăderea numărului de căsătorii în Japonia este un factor cheie pentru colapsul natalităţii în această ţară, în condiţiile în care naşterile înregistrate în afara uniunilor legale rămân la un nivel foarte scăzut, în jurul procentului de 2%, remarca un raport al OCDE publicat la începutul anului 2024.

Numărul naşterilor în Japonia a scăzut anul trecut pentru al optulea an consecutiv, iar numărul deceselor a fost de aproximativ două ori mai mare decât cel al naşterilor la nivelul întregii ţări.

Rata naţională de fertilitate a atins în 2023 un nou minim de la debutul acestor statistici, în 1947, ajungând la 1,2 copii la fiecare femeie, în medie, potrivit datelor publicate miercuri de Ministerul Sănătăţii din Japonia.

"Situaţia este critică", a declarat o reprezentantă a ministerului nipon.

"Diverşi factori, cum ar fi instabilitatea economică şi dificultăţile de a jongla între viaţa profesională şi cea de familie", pot explica aceste cifre în continuare scăzute, a adăugat ea.

O nouă lege care va creşte mai ales alocaţiile familiale a fost adoptată miercuri de camera superioară a Parlamentului japonez, în concordanţă cu dorinţa prim-ministrului Fumio Kishida de a intensifica eforturile depuse pentru a combate declinul demografic.

Japonia are cea mai vârstnică populaţie din lume după cea din principatul Monaco.

Această situaţie ridică probleme tot mai mari în arhipelagul nipon, generând penurii de forţă de muncă în numeroase sectoare de activitate şi punând sub semnul întrebării perenitatea pe termen lung a sistemelor publice de sănătate, asigurări medicale şi pensii.

Până în prezent, toate guvernele Japoniei au eşuat în tentativele lor de a inversa această tendinţă, în contextul în care ţara asiatică limitează recurgerea la imigraţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE