Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A murit Akebono. Celebrul luptător de sumo s-a stins la 54 de ani

Akebono, primul luptător de sumo străin care a obținut titlul de mare luptător în acest sport tradițional japonez, a murit la vârsta de 54 de ani, în Tokyo. Anunțul decesului a fost făcut joi de Forţele armate ale Statelor Unite din Japonia, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Celebrul luptător s-a stins, la începutul lunii aprilie, din cauza unei insuficiențe cardiace, în timp ce primea îngrijiri la un spital din Tokyo, se arată într-o declarație a familiei lui Akebono, care a fost distribuită de Armata americană din Japonia și citată de New York Times.

Akebono, primul american care a obținut titlul de yokozuna

Akebono, pe numele său real Chad George Ha'aheo Rowan, s-a născut în Hawaii. De-a lungul carierei, el a câștigat 11 titluri de campion, motiv pentru care s-a clasat pe locul 10 pe lista luptătorilor sumo cu cele mai multe trofee. El avea un fizic impunător, având 2,03 metri înălțime și 233 de kilograme.

Akebono a jucat baschet la nivel de colegiu, apoi a fost recrutat de şeful unui club de sumo, care era şi el tot hawaiian de origine.

În 1988, s-a mutat în Japonia, unde a debutat în sumo în 1988. La vârstă de 23 de ani, a devenit yokozuna ( cel mai înalt grad profesional în sumo wrestling) în ianuarie 1993, fiind al 64-lea yokozuna din era modernă a acestui sport.

Ulterior, Akebono a devenit cetăţean japonez şi a luat numele de Taro Akebono, notează sursa citată.

Akebono a călcat pe urmele lui Konishiki, un alt luptător respectat de sumo şi el originar din Hawaii, alături de yokozuna Musashimaru, originar din Samoa Americană. De asemenea, el a făcut o demonstraţie de sumo în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Nagano, din 1998.

Akebono s-a retras din sumo la 31 de ani. Ce probleme de sănătate avea luptătorul

Akebono a apărut frecvent a emisiuni la televiziunea japoneză, iar după ce s-a retras din sumo, în 2001, a luptat în diferite concursuri de arte marţiale mixte (MMA) şi wrestling.

În 2017, el a fost internat în spital din cauza unei boli cardiace, în urma căreia a rămas cu sechele motrice și a suferit pierderi de memorie.

Akebono era căsătorit și avea trei copii, o fată şi doi băieţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE