Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții chinezi și japonezi s-au reunit pentru prima dată sâmbătă pentru a discuta despre deversarea apelor reziduale în ocean de la centrala nucleară Fukushima

Experții chinezi și japonezi s-au reunit pentru prima dată sâmbătă pentru a discuta despre deversarea apelor reziduale în ocean de la centrala nucleară Fukushima, o acțiune controversată întreprinsă de Japonia și criticată de China, a anunțat Ministerul japonez de Externe, conform rapoartelor AFP.

Această întâlnire la nivel de experți a fost stabilită de prim-ministrul japonez Fumio Kishida în noiembrie 2023, în urma discuțiilor cu președintele chinez Xi Jinping, în cadrul unui summit Asia-Pacific organizat la San Francisco.

"O sesiune de dialog între experții japonezi și chinezi privind deversarea apelor tratate în ocean (de la centrala nucleară Fukushima) a avut loc la Dalian, în China, pe 30 martie, pentru a aborda aspecte tehnice", a transmis sâmbătă Ministerul japonez de Externe într-un comunicat oficial.

Acesta este primul dialog organizat la acest nivel între cele două țări vecine după ce Tokyo a început să deverseze în Oceanul Pacific apele uzate de la centrala nucleară avariată de un seism și un tsunami devastator în 2011, declanșând astfel o criză diplomatică cu Beijingul.

China, cu o istorie complicată a relațiilor sale cu Japonia, a condamnat vehement autoritățile de la Tokyo pentru tratarea mării ca pe "un canal de scurgere".

În replică la această acțiune, China a suspendat toate importurile sale de fructe de mare din Japonia vara trecută, iar Rusia a adoptat o măsură similară câteva luni mai târziu.

Japonia susține că deversările sunt sigure, fiind sprijinită în acest sens de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organizația specializată în monitorizarea energiei nucleare din cadrul ONU.

În luna noiembrie, Fumio Kishida a solicitat Chinei să efectueze o analiză obiectivă a siguranței produselor marine japoneze, având în vedere importanța industriei de pescuit pentru țară.

În total, Japonia are în plan să deverseze peste 1,3 milioane de metri cubi de apă tratată cu tritiu în Oceanul Pacific până la începutul anilor 2050, conform planului actual.

Apa deversată provine din pânza freatică și din precipitații, fiind stocată timp îndelungat în bazine uriașe din perimetrul centralei și tratată pentru a elimina substanțele radioactive, cu excepția tritiului, un izotop radioactiv al hidrogenului, care este considerat periculos doar în concentrații extrem de mari, conform specialiștilor din domeniu.

Din acest motiv, apa tratată este diluată cu apă de mare înainte de a fi deversată în Oceanul Pacific, pentru a asigura că nivelul de radioactivitate nu depășește limita de 1.500 Bq/L, care este de 40 de ori mai mică decât norma japoneză impusă pentru acest tip de operațiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE