Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima carte de gramatică românescă, tipărită în 1797, salvată de la degradare. Unde poate fi văzută

O colecție de cărți, de o valoare inestimabilă, a fost salvată de la degradare, în Brașov. Sunt mii de volume, unele vechi de secole. Printre ele se află și prima carte românească de gramatică. O parte din neprețuitele cărți pot fi văzute la Muzeul „Prima Școală Românească”, dar și online.

Cele 3.800 de cărți vechi au aparținut Colegiului „Andrei Șaguna”

Cele 3.800 de cărți vechi au aparținut Colegiului „Andrei Șaguna” și fac parte din Patrimoniul „Primei Școli Românești”.

Sebastian Pârvu, director Muzeul „Prima Școală Românească”: „Ele au fost duse la institutul de la Măgurele, unde au fost tratate din punct de vedere al atacurilor biologice, ele s-au întors apoi acasă, unde au fost curățate mecanic cu mare grijă, cu pensula. Fiecare pagină a fost desprăfuită.”

Printre cărțile salvate de la degradare se află și prima gramatică tipărită în 1797.

Ioan Cornea, muzeograf la „Prima Școală Românească”: „Gramatica lui Radu Tempea vine să completeze colecția de gramatici vechi românești, pe care muzeul nostru o adăpostește tot din colecția Colegiului „Andrei Șaguna”. Acestea sunt adevărate moaște ale Limbii Române.”

Cărțile pot fi accesate și pe telefonul mobil

Cele mai importante cărți restaurate anul acesta, la „Prima Școală Românească”, pot fi accesate și pe telefonul mobil, prin accesarea unui cod QR, sau online, pe site-ul instituției.

Localnic: „Prima Școală Românească mi se pare o foarte mare oportunitate pentru toți turiștii care vin la Brașov.”

Localnic: „Mi se pare o oportunitate excelentă să văd cum arăta o sală de clasă acum mult timp și cum se desfășura o oră de curs și să învăț mai ușor despre istoria României și mi se pare excelent că acum putem citi cărțile și urmări informații noi și de acasă.”

Muzeul „Prima Școală Românească” are o colecție impresionantă de carte veche, estimată la peste 6.000 de volume. Deține, de asemenea, peste 40.000 de documente vechi, unele chiar din secolul XI.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE