Prezidențiale 2025: Campania pentru turul doi s-a încheiat oficial. Ce riscă cei care continuă propaganda electorală

Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2025 s-a încheiat oficial sâmbătă, la ora 07:00. Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), de la acest moment este interzisă orice formă de propagandă electorală.

Campania electorală pentru turul doi al prezidențialelor 2025 s-a încheiat

Continuarea propagandei după încheierea campaniei este considerată o încălcare a legislației electorale și include:

  • afișarea, distribuirea sau difuzarea de materiale publicitare cu conținut politic care fac referire la alegerile prezidențiale;
  • transmiterea de mesaje electorale în format audio, video sau mixt pe ecrane digitale, în spații publice sau private, ori prin vehicule special amenajate;
  • îndemnuri adresate alegătorilor de a vota sau de a nu vota pentru un anumit candidat.

În această perioadă este permisă menținerea online a materialelor electorale publicate în timpul campaniei, atât timp cât acestea nu sunt promovate activ sau redistribuite după încheierea perioadei de campanie.

De asemenea, până la încheierea votului, organizatorii de evenimente și participanții la acestea nu au voie să desfășoare activități de propagandă electorală. Transmiterea de mesaje text, audio sau video care vizează influențarea votului este interzisă și considerată propagandă ilegală. BEC reamintește și că este interzisă acordarea sau promisiunea unor beneficii de orice fel pentru participarea la vot sau pentru susținerea unui anumit candidat.

În preziua și în ziua votării, toate materialele electorale din sediile secțiilor de votare din țară vor fi îndepărtate de îndată, la dispoziția președintelui biroului electoral al secției, prin persoane desemnate de primar.

În România, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei este interzisă prin lege și constituie o contravenție. Persoanele fizice pot primi amenzi între 1.000 și 2.500 lei, iar cele juridice (partide, organizații, instituții media etc) pot fi sancționate cu amenzi mai mari, de obicei între 4.500 și 10.000 lei, în funcție de gravitate și context.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE