În al doilea tur de alegeri al alegerilor prezidențiale 2025, România va avea peste 3.000 de observatori independenți atât în țară, cât și în diaspora. Un număr record față de celelalte alegeri, când puțin peste 1.000 de români s-au înscris pentru a observa procesul electoral. Înscrierea este simplă, dar sunt câteva reguli care trebuie urmate.
Record: Peste 3.000 de observatori independenți în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025, în țară și diaspora
Rolul observatorilor independenți este crucial într-o democrație, spun experții. De dimineață, de la deschiderea urnelor, și până la ultimul vot numărat, ei sunt printre cei care se asigură că procesul electoral este respectat.
Ana Mocanu, reprezentantă Funky Citizens: Vorbim despre sigilarea urnelor într-un mod corespunzător, vorbim despre a observa dacă sunt anumite tactici de a influența alegătorul. Sunt cazuri, preponderent în zonele rurale, în care oamenii sunt deschiși la discuție în secția de votare despre alegerile pe care le iau în în ziua votului. Deci, observatorul e acolo să se asigure că nu există genul ăsta de discuții.
Mihaela și Mike au 24 de ani, respectiv 21 de ani, și duminică vor merge la secțiile de vot din București pentru a fi observatori.
Mihaela Putineanu, observator: Am ales să fiu observator când am simțit că democrația noastră este mai fragilă ca oricând. Am văzut întâmplător pe Instagram un post de la cei de la Funky Citizens cu Observator la vot. Am citit mai mult despre asta și am simțit că aici pot să mă implic cu adevărat.
Mike Drulă, observator: Eu am mai fost observator și la celelalte tururi de alegeri și mi se pare, mai ales acum, foarte important pentru că consider că absolut fiecare vot contează, mai ales având în vedere că în turul 1 al alegerilor din toamnă diferența dintre candidatul care a intrat în turul al doilea și cel care nu a intrat a fost de câteva mii de voturi.
Nu oricine poate să aibă acest rol. Cei afiliați politic, candidații sau rudele lor nu pot fi observatori. Doritorii trebuie să completeze un formular oferit de ONG-urile acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă. La alegeri participă și un grup de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Eoghan Murphy, reprezentantul observatorilor OSCE: Ca parte a muncii noastre, vom rămâne aici pentru a observa al doilea tur atunci când acesta începe. Așadar, ceea ce observăm și evaluăm este pregătirea statului, abilitatea instituțională de a detecta și apoi de a aborda orice ar putea să se întâmple online în termeni de comportament inautentic, indiferent dacă este coordonat sau nu.
Anul acesta, vor fi peste 3.000 de români, în țară și afară, care vor fi observatori independenți pe parcursul desfășurării alegerilor.