Prima dezbatere dintre Nicușor Dan și George Simon, organizată de Euronews România, a fost analizată și de specialiști în comunicare. Pentru că a fost o discuție-maraton, de patru ore, a intervenit și oboseala, iar gesturile și vorbele celor doi pot fi ușor analizate în acest context.
Aceste aspecte au fost analizate, la Euronews, de conferențiarul universitar doctor Sorin Bejan, specialist în comunicare.
Concluzia a fost că rezultatul final al alegerilor poate fi întors tocmai datorită prestațiilor candidaților pentru funcția de președinte al României. Având în vedere că marile partide tradiționale au „ieșit din schemă" și că nu mai au candidat propriu, obiectivul unei schimbări poate fi atins, după cum doreau alegătorii. În acest sens, una dintre concluzii a fost că „marile partide au pierdut”.
Dezbaterea Nicușor Dan-George Simion, analizată de experți
Dezbaterea Euronews a fost urmărită cu interes de români. Au avut ocazia să analizeze fiecare răspuns, dar și fiecare gest al candidaților.
Conferențiar univ. dr. Sorin Bejan, specialist în comunicare: „Mai ușor este să alegi un papă decât să participi la o campanie electorală în România. Cei doi candidați, Nicușor Dan și George Simion, încearcă, fiecare, să explice, pe limba lor, unde și cum ar acționa dacă ar ieși președinte și ce ar face pentru a stabiliza țara, din punct de vedere politic, economic și, mai ales, social.
Nicușor Dan propune o serie de măsuri ce constau în creșterea absorbției fondurilor europene și în limitarea cheltuielilor statului. Ce poate sau nu poate să realizeze în acest deziderat, rămâne la îndemâna lui. A încercat să dea exemple cu ceea ce a întreprins chiar la locul de muncă, adică la Primăria Capitalei, în ceea ce privește bugete alocate pe o serie de segmente de activitate ale instituției.
În schimb, candidatul AUR, George Simion, sugerează de fiecare dată că din sistemul public trebuie să plece o cifră destul de mate de oameni incapabili, așa cum îi numește el.
Contrele dintre candidați. Aici, cei doi pun în balanță ceea ce ar trebui să facă de fapt românii pe 18 mai, să voteze o schimbare. Să vedem cum se reflectă această schimbare. Pentru că unul dintre candidați pleacă din pole-position. Dar gândindu-ne că azi începe campania electorală, ambii pleacă de la zero. Vedem exact acest tablou care se reflectă printr-o serie de dezbateri, care mai de care mai acide, fiecare profitând de atuuri sau de minusuri, unul față de celălalt.
Nu ar trebui să-i subestimăm, în fața unei duble provocări. Acest lucru poate răsturna scorul din primul tur în orice moment. Avem în față un anumit tip de retorică, de prezență fizică, de gestică, de mimică. Unul pleacă într-un mod mai agresiv, fiind stăpân pe punctajul pe care l-a obținut în primul tur, iar al doilea calculează, pentru că ne gândim la ceea ce a avut ca preocupare înainte de a fi primar, adică partea de calcule.
Putem observa că unul este un pic mai agresiv, iar celălalt e mai calm, dar, în mod natural, și-au dat mâna, însă acest gest poate e doar pentru o poză de campanie. Fiecare se adresează propriului electorat și trebuie să aibă limbajul specific. Asta este una dintre constatări. Fiecare încearcă să-și convingă electoratul. Democratul versus populistul, centristul versul radicalistul, europeanul versus euroscepticul. Avem totuși un public eterogen în fața fiecăruia dintre candidați și gesturile trebuie să fie adaptate. Discursul, la fel. Mesajul e calculat, care să țintească potențialele temeri ale alegătorilor sau ale mediului de afaceri, pentru că, în mijlocul acestei campanii, nu este doar alegătorul, ci și mediul de afaceri și fiecare vrea să facă în așa fel încât să nu fie vreun bau-bau.
E o problematică în care se naște întrebarea: cât de credibile sunt cele spuse de fiecare și cât de acoperitoare, în viitoarea postură de șef de stat. Aici, trebuie analizate, din partea fiecăruia, aspectele economice, politice, militare, conjuncturile geostrategice, geopolitice. Sunt multe aspecte la care fiecare lucrează, iar în spate au oamenii de campanie care lucrează la discursul lor, pe care îl respectă sau nu, mai adaugă sau mai scoate câte ceva din cele spuse de cel care îi coordonează campania.
Se simte, la un moment dat, că fiecare are pe cineva în spate, un comunicator care îi spune cam ce ar trebui să atingă în intervențiile din presă. Dar la un moment dat, se pot observa anumite scăpări de sub control ale acestui discurs care pare, uneori, memorat și au uitat anumite aspecte pe care au trebuit să le scoată în evidență. Atunci, se poate observa că unul sau celălalt plusează în întrebări, e o retorică mai mult sub semnul întrebării unul față de celălalt, decât să dea atenție mai mare răspunsurilor. Asta am putut eu observa.
Cu siguranță că vor mai participa împreună sau separat la anumite dezbateri sau în anumite intervenții, răspunzând doar întrebărilor moderatorului. Vom vedea cam pe ce s-ar rezuma discursul celor doi pe ultimele zile de campanie. Și vor încerca, prin mijloace de comunicare sau prin documente, sau acuzându-se reciproc de anumite aspecte ale vieții personale sau profesionale, să-și convingă publicul în a reuși să provoace schimbarea. Putem observa că, din acest prim tur al alegerilor, marile partide au pierdut și avem în față un independent și un reprezentat al unui partid nou, nu cu tradiție."