Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Previziunile UE pentru piața muncii din România, până în 2035. Numărul angajaților de peste 65 de ani se va tripla

Piața muncii din România va trece printr-o transformare importantă, în următorii zece ani. Din cauza fenomenului de îmbătrânire a populației și a exodului tinerilor în alte țări, numărul persoanelor de peste 65 de ani active profesional va crește și se va tripla, până în 2035. Numărul tinerilor va înregistra o scădere semnificativă, arată prognozele Uniunii Europene privind piața muncii.

În ce domenii cererea de angajare va fi cea mai mare?

Uniunea Europeană prognozează o scădere a populației țării noastre cu 9%, până în 2035. Asta în condițiile în care și până acum ne-am confruntat cu un număr mare de români plecați în străinătate, dar și o natalitate scăzută. În pofida acestui lucru, numărul persoanelor angajate în câmpul muncii va crește în următorii 10 ani cu 6%. Vor munci însă mai mult bătrânii decât tinerii.

Haideți să vedem cum arată cifrele mai exact. Să începem cu categoria de vârstă 65+. Vedem că în 2020 erau angajate 250 de mii de persoane, iar estimările arată că în 2035, numărul acestora va fi de 863 de mii. Adică va fi mai mult decât triplu. O creștere semnificativă vedem și la categoria de vârstă 60-64 de ani. Dar dacă ne uităm la cei mai tineri, numărul celor angajați va scădea până în 2035, arată estimările raportului Uniunii Europene. De exemplu, la categoria de vârstă 30-34 de ani, adică cei care ar trebui să muncească cel mai mult, de la o cifră de peste un milion se va ajunge până în 2035 la aproape 880 de mii de angajați. Așadar, vedem o scădere semnificativă. 

De asemenea, numărul femeilor angajate în câmpul muncii va crește mai mult decât cel al bărbaților până în 2035. Cu peste 10% în cazul femeilor, în timp ce în cazul bărbaților se va înregistra o creștere de doar 2%.

Vor exista schimbări importante și în ceea ce privește domeniile de activitate

Vor fi mai puține joburi de directori executivi, oficiali superiori și manageri, în timp ce vor exista tot mai multe poziții pentru cei cu studii medii, cum ar fi: asamblatori, funcționari și joburi în vânzări. Doar o treime dintre joburi vor fi pentru angajații cu o înaltă calificare.

Potrivit raportului, vor fi 4,7 milioane de joburi care vor trebui ocupate, dintre care 700 de mii vor fi joburi noi, iar 4 milioane vor fi joburi libere, ca urmare a pensionării sau a demisiilor unor angajați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE