Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul gazelor în Europa, la minumul ultimelor 17 luni. Tot mai multe state nu mai depind de importul de gaze naturale din Rusia

Pentru prima dată în ultimii doi ani, prețul gazelor în Europa a coborât sub nivelul de 50 de euro pe megawatt-oră. Ion Purica, expert în energie a vorbit la Euronews România despre când și mai ales cum se va vedea acest lucru în facturile românilor.

„Este clar că în momentul de față datorită unor acțiuni la nivelul Uniunii Europene de găsire de noi surse de gaz, creșterea producției gazului din Olanda și chiar din nordul Italiei, și la noi trebuie să se întâmple același lucru. Acest lucru a condus foarte clar la o reducere a prețului gazului care a ajuns la o maximă în sepmebrie, acum este aproximativ 49 de euro pe megawatt-oră. În primul rând depinde de cantitățile care vin pe piață și cantitățile care vin în UE au început să nu mai depindă de controlul Gazprom, exporturile făcute de Rusia. Depinde și de temperatură dacă prețurile vor rămâne la cote mici. Și noi va trebui să creștem producția și să reducem prețul în piața de gaz din România”, a explicat Ion Purica.

Cehia a anunţat că nu mai depinde de importul de gaze naturale din Rusia

Republica Cehă nu mai depinde de gazele naturale ruseşti după ce şi-a redus radical importurile în ultimul an, de când Moscova a invadat Ucraina, informează duminică dpa.

În luna ianuarie, importurile de gaze ruseşti au scăzut la zero, a scris sâmbătă seara pe Twitter ministrul Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela.

El nu a precizat dacă ţara este permanent independentă de gazul rusesc, a informat agenţia de presă CTK.

Republica Cehă era aproape în totalitate dependentă de gazul rusesc în ultimii ani, a spus Sikela. Dar odată ce livrările prin conducta Nordstream au fost întrerupte, Praga le-a înlocuit cu importuri prin Germania din alte surse, a adăugat el.

Republica Cehă importă acum în principal gaz din Norvegia şi gaz lichefiat din Belgia şi Ţările de Jos.

Cota importurilor din Rusia, tranzitate prin Slovacia, a scăzut la 2,2% în ultimele luni şi la zero în luna ianuarie, a precizat Jozef Sikela.

Republica Cehă este unul din cei mai hotărâţi susţinători ai Ucrainei. Praga a subliniat, de asemenea, în repetate rânduri, importanţa adoptării unor sancţiuni dure împotriva Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE