Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președinta Ungariei, declarații controversate după pelerinajul de la Șumuleu Ciuc: „Nu lăsa Transilvania să se piardă!“ - Reacția MAE

Publicat de: Euronews

Katalin Novák, președinta Ungariei, a publicat pe pagina ei de Facebook un mesaj controversat cu ocazia participării la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, locul din Harghita unde s-au întâlnit zeci de mii de etnici maghiari, de Rusaliile catolice. Ministerul de Externe și-a exprimat dezaprobarea, precizând că ”au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”.

„Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”, a scris sâmbătă pe Facebook, președinta Ungariei, Katalin Novak.

MAE reacționează după mesajul președintei Ungariei: ”Au fost lansate mesaje publice neadecvate”

În replică, reprezentanții Ministerului de Externe și-au exprimat ”dezaprobarea fermă”, subliniind că ”astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice”

”MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României.

În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, este reacția Ministerului de Externe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE