Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Viktor Orban vrea să amâne discuțiile despre ajutorarea Ucrainei după alegerile europene din iunie anul viitor

Ungaria ar putea fi de acord cu acordarea unui ajutor financiar pe termen lung Ucrainei, dar nu din bugetului Uniunii Europene, a declarat premierul Viktor Orban, la sosirea la summitul liderilor UE care va avea loc la Bruxelles azi și mâine. Potrivit Reuters cu excepția Ungariei, toate celelalte state membre ale spațiului comunitar doresc să ofere ca ajutor umanitar Ucrainei suma de 50 de miliarde de euro din bugetul Uniunii până în 2027.  

Totodată, premierul ungar și-a reiterat opoziția față de începerea discuțiilor între Bruxelles și autoritățile de la Kiev privind aderarea la Uniunea Europeană. Ca ajutorul financiar și începerea discuțiilor de aderare să fie puse în practică este nevoie de unanimitate între cele 27 de state membre ale blocului comunitar.  Într-o declarație către presă, premierul Viktor Orban a spus că nu există presiune de timp pentru a decide cu privire la mai mult ajutor financiar pentru Ucraina, deoarece sprijinul pe termen scurt a fost deja asigurat. Pentru acordarea unui ajutor pe termen mai lung pentru ucraineni, Orban a spus că problema trebuie rezolvată astfel încât banii să nu fie alocați din bugetul comun al Uniunii Europene.

Șeful executivului de la Budapesta a propus ca oficialii de la Bruxelles să amâne discuțiile despre Ucraina până după rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European  din iunie anul viitor. Oficialii și diplomații UE bănuiesc că premierul ungra Viktor Orban  folosește problema sprijinului pentru Ucraina ca monedă de schimb, sperând să obțină fondurile europene allocate Ungariei, dar care au fost înghețate Bruxelles din cauza unor încălcări ale regulilor statului de drept de către actualul guvern de la Budapesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE