Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a demisionat din cauza unui scandal de corupție

În Potugalia, premierul Antonio Costa și-a dat demisia după ce Parchetul a precizat că îl anchetează. Acesta este vizat de un dosar privind presupuse infracțiuni de corupție activă și pasivă și trafic de influență la scară mai extinsă.

"Funcţia de premier nu este compatibilă cu nicio suspiciune asupra integrităţii mele. În aceste condiţii, mi-am prezentat demisia preşedintelui Republicii", a declarat Antonio Costa.

Președintele va trebui să accepte oficial demisia lui Costa.

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, și-a dat demisia

Ministerul public a anunțat că sunt anchetați totodată și unii membri din cabinetul lui Antonio Costa. Printre aceștia se află ministrul portughez al infrastructurii, Joao Galamba, care a fost inculpat în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în atribuirea concesiunilor de explorare a litiului din minele Romano și Barroso, din nordul țării, "un proiect de producere de energie bazată pe hidrogen" și "un proiect de construire a unui centru de date al companiei Start Camus" în Sines.

În această anchetă, "numele şi autoritatea premierului au fost, de asemenea, menţionate de suspecţi", după cum se precizează în comunicatul Ministerului public.

În ceea ce privește suspiciunile la adresa lui Antonio Costa, acestea vor fi examinate în cadrul unei anchete separate, potrivit unor surse judiciare.

Au fost făcute peste 40 de percheziții

Au fost efectuate și percheziții la mai multe ministere, la cabinetul premierului și asupra "spațiilor folosite de șeful de cabinet al premierului". În total, au fost percheziționate peste 40 de imobile.

Ancheta se referă în special la suspiciuni de "deturnare de fonduri, corupţie activă şi pasivă a unor titulari de funcţii politice şi trafic de influenţă", conform comunicatului.

Justiţia a emis deja mandate de arestare pe numele şefului de cabinet al premierului, a primarului din Sines şi a doi administratori ai Start Campus.

În acest dosar este inculpat și preşedintele consiliului de administraţie al Agenţiei Portugheze pentru Protecţia Mediului. Agenția a anunţat, în septembrie, că a dat undă verde unui al doilea proiect pentru exploatarea litiului, în anumite condiții. Litiul este folosit, în special, la fabricarea bateriilor, iar Portugalia deţine cele mai mari rezerve de litiu din Europa și este principalul producător.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE