Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Morawiecki a format un guvern minoritar, fără şanse de a obţine votul de încredere al Parlamentului

Premierul polonez în exerciţiu, conservatorul Mateusz Morawiecki, desemnat din nou prim-ministru de către preşedintele Andrzej Duda în urma alegerilor legislative din 15 octombrie, şi-a prezentat luni noul Cabinet, care însă nu are şanse de a obţine votul de încredere al parlamentului întrucât partidul său Lege şi Justiţie (PiS) nu are majoritate şi nici aliaţi în legislativ, relatează agenţiile AFP şi DPA.

"Respectăm o cutumă constituţională prin numirea unui guvern prezentat de partidul care a câştigat alegerile", a declarat preşedintele Andrzej Duda la învestirea acestui guvern, care mai trebuie confirmată prin votul de încredere programat pentru 11 decembrie.

Noul cabinet de la Varșovia

În noul executiv se regăsesc atât personalităţi cunoscute, precum ministrul apărării Mariusz Blaszczak, pe acelaşi portofoliu, cât şi o serie de experţi cvasi-necunoscuţi populaţiei, iar jumătate dintre miniştrii propuşi sunt femei. "Ideea este să nu mai fie prea mulţi politicieni în guvern (...) Vrem să arătăm că se poate guverna şi altfel", a motivat modul de formare a guvernului liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care guvernează din 2015, a obţinut la scrutinul din 15 octombrie numai 194 din cele 460 de mandate în Seim, camera inferioară a parlamentului polonez. Lipsit de aliaţi, acest partid căută de atunci să atragă deputaţi de orientare conservatoare din celelalte partide, sperând să obţină astfel un sprijin majoritar în parlament la votul de încredere .

În acest timp, actuala opoziţie pro-UE a format o majoritate eterogenă, alcătuită din trei alianţe cu orientări diferite. Fac parte din această coaliţie alianţa liberală Coaliţia Civică - a fostului premier şi preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk -, alianţa denumită A Treia Cale, formată din două partide cu ideologii opuse - respectiv Polonia 2050, formaţiune liberal-progresistă, şi Partidul Popular Polonez (PSL), o formaţiune conservatoare - şi Stânga.

Încercând să convingă vreuna dintre aceste formaţiuni să-l susţină, Mateusz Morawiecki a promis că va implementa propuneri politice venite din partea opoziţiei, dar aceasta nu s-a lăsat înduplecată, acuzând guvernul în exerciţiu pentru reformele judiciare ce au condus la blocarea parţială de către Comisia Europeană a fondurilor europene, erodarea drepturilor femeilor prin interzicerea avortului, ostilitatea faţă de membrii comunităţii LGBT sau nepotismul din companiile de stat.

După ce guvernul propus de Morawiecki va fi respins la votul de încredere, premierul urmează să fie desemnat de Seim, cel mai probabil acesta urmând să fie Donald Tusk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE