Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții FMI cer creșterea taxelor pe proprietăți. Surse guvernamentale: ”Deficitul bugetar e îngrijorător”

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional. Întrevederea a avut loc în contextul în care echipa de experți FMI s-a aflat la București pentru a analiza situația economiei României.

04/10/2023 , 12:15

FMI sugerează majorări de taxe pentru a atrage mai mulți bani la buget

Delegația FMI consideră că măsurile fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea sunt bune, însă ar fi nevoie de mai multe ajustări în anii următori.

”Guvernul ar trebui să găsească noi metode, cum ar fi majorări de taxe, prin care să mai atragă cel puțin 30 de miliarde de lei la buget.

Statul trebuie să mai reducă din cheltuieli, deficitul bugetar e îngrijorător”, au precizat surse guvernamentale pentru Euronews România.

În urma întâlnirii cu premierul Ciolacu, experții din delegația FMI și-au exprimat îndoiala în privința eficienței taxei pentru multinaționale.

”Nu sunt convinși că taxa de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționale va avea un efect benefic, ar putea pune presiune pe companiile care nu au profituri atât de mari”, au mai precizat sursele citate.

De asemenea, delegația FMI a sugerat că ar putea fi crescută taxarea pentru proprietăți.

Știrea inițială:

Delegația FMI este condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România. Experții Fondului Monetar Internațional au venit la București încă din 25 septembrie pentru a realiza o analiză a economiei româneşti.

Şeful misiunii FMI pentru România, Kees Martijn, va susţine miercuri, la sediul BNR, o conferinţă de presă la finalul consultărilor cu autorităţile române, potrivit Agerpres.

Astfel de consultări au loc periodic cu toate statele membre FMI.

Echipa FMI a discutat cu autorităţile române despre politicile economice în cadrul unor întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai altor agenţii guvernamentale. Totodată, experţii instituţiei financiare internaţionale au avut întâlniri cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

De ce au loc consultările cu FMI

Consultările reprezintă un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

Pe baza constatărilor preliminare, echipa FMI elaborează un raport care va fi prezentat Comitetului Executiv al Fondului spre discutare şi aprobare.

Ministrul Finanțelor, avertisment despre vizita experților FMI în România: Aveţi nevoie să reduceţi deficitul bugetar

Pe 26 septembrie, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a adus în discuție avertizările transmise de FMI cu privire la reducerea deficitului bugetar şi la măsurile suplimentare pe care România trebuie să le aplice pentru combaterea evaziunii.

"Ne-au apreciat eforturile de a implementa reforme şi politici economice responsabile, dar au subliniat: "Aveţi nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetară. Aveţi nevoie să reduceţi deficitul bugetar şi să luaţi măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii". În tot acest timp, ţările UE care "donează" pentru noi privesc cum dăm din umeri", a scris Boloş pe Facebook.

Boloș a reamintit că şi Comisia Europeană a avertizat recent România în legătură cu deficitul bugetar, care în opinia Executivului comunitar va ajunge "la cote alarmante", dacă nu vor fi luate măsuri.

Conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor, politica fiscală, evoluţiile macroeconomice recente şi reformele structurale asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost printre subiectele analizate împreună cu echipa FMI.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE