Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Estoniei, replică dură pentru Emmanuel Macron: „Nu aș oferi Rusiei nimic. Mi-aș face griji pentru supraviețuirea Ucrainei”

Premierul Estoniei susține că războiul din Ucraina nu poate duce la îmbogățirea Rusiei și ar trebui, în schimb, să se încheie prin pedepsirea Kremlinului. De asemenea, Kaja Kallas l-a criticat pe președintele francez Emmanuel Macron care a afirmat că Occidentul ar trebui să ofere garanții de securitate Moscovei pentru a opri războiul.

Premierul estonian Kaja Kallas a acordat un interviu Euronews.com, cu prilejul participării la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, desfășurat la Tirana, în Republica Albania.

"Mesajul pe care trebuie să îl spunem clar este că agresiunea nu poate da roade.

Dacă ataci un stat suveran, nu obții mai multe teritorii sau mai multe resurse, ci ești pedepsit pentru acest lucru deoarece am convenit prin ordinea internațională bazată pe reguli că este ilegal să ataci o altă țară", a declarat Kaja Kallas pentru Euronews.

Premierul Estoniei: „Rusia poate reveni mereu la granițele sale”

Șefa Guvernului de la Talinn a vorbit și despre afirmații controversate, făcute de președintele francez Emmanuel Macron care a sugerat că Occidentul ar trebui să ofere Rusiei garanții de securitate pentru a opri războiul din Ucraina.

„Nu aș oferi Rusiei nimic. Nu m-ar îngrijora Rusia acum. Mi-aș face griji pentru supraviețuirea Ucrainei. De asemenea, Rusia poate reveni mereu la granițele sale”, a precizat Kaja Kallas.

„Bineînțeles, războiul trebuie să se oprească în cele din urmă, dar trebuie ia sfârșit astfel încât să nu dea roade. În caz contrar, se dă un semnal tuturor agresorilor din lume sau potențialilor agresori: «Bine, atacați o altă țară și, în cele din urmă, veți fi mai bogați pentru că aveți mai multe teritorii». Pur și simplu nu poate da roade", a adăugat ea.

Kaja Kallas: „Sancțiunile afectează Rusia. Trebuie să avem răbdare strategică pentru a le nu ridica”

Încă de la momentul izbucnirii războiului din Ucraina, pe 24 februarie, premierul estonian Kaja Kallas s-a numărat printre criticii virulenți ai Rusiei, cerând Uniunii Europene să aplice Moscovei cele mai dure sancțiuni.

În pofida celor opt pachete de sancțiuni aplicate de Bruxelles, Rusia continua cu brutalitate războiul din Ucraina. Multe regiuni ale statului ucrainean sunt în beznă, după ce militarii ruși au bombardat rețeaua electrică a țării. Acest lucru a generat temeri cu privire la declanșarea unei crize umanitare și unui nou exod de refugiați pe fondul instalării iernii.

"Dispunem de informații care arată clar că sancțiunile afectează Rusia", a afirmat Kallas, menționând că lipsa de transparență din partea Moscova a făcut ca adevăratul impact să fie mai greu de discernut.

Vă aduceți aminte când propagandiștii ruși vorbeau despre faptul că foamea este ultima noastră speranță de a ridica sancțiunile? Sunt foarte cinici, dar sancțiunile chiar fac rău

Trebuie să avem răbdare strategică pentru a nu ridica sancțiunile și a vedea că sancțiunile funcționează pe termen lung”, a mai spus premierul estonian.

Săptămâna trecută, Kaja Kallas a salutat acordul de la nivelul UE privind plafonarea prețului petrolul rusesc transportat pe cale navală la 60 de dolari barilul, o măsură fără precedent menită să diminueze veniturile Kremlinului obținute din vânzarea de combustibil fosil.

Plafonarea prețului a fost decisă după negocieri intense purtate între ambasadorii UE. Estonia, Polonia și Lutuania au susținut aplicarea unui plafon de 30 de dolari, propunere considerată ineficientă de către majoritatea statelor membre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE