Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră în istoria Campionatului Mondial de Fotbal: Șase arbitri femei convocate pentru Cupa Mondială din Qatar

Salima Mukansanga din Rwanda, japoneza Yamashita Yoshimi și franțuzoaica Stephanie Frappart, împreună cu alți trei arbitri asistenți femei, au fost selectate pentru evenimentul mondial de excepție, Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar.

Premieră istorică

Este pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale când arbitri de sex feminin vor oficializa partidele de fotbal. Femeile care vor arbitra partidele de fotbal nu se vor confrunta cu restricții culturale sau religioase, atunci când vor oficializa meciurile în care joacă echipele unor națiuni conservatoare, precum Iran, Arabia Saudită sau Qatar, a declarat șeful arbitrilor, Pierluigi Collina, potrivit Reuters.

"Este (prezența arbitrilor femei – n.red.) ceva nou, este ceva care atrage atenția, atrage interesul", a mai spus Collina, președintele Comisiei de Arbitri a FIFA, mai arată sursa citată.

Sunt acolo pentru că merită

"Pentru noi, ele sunt arbitri, sunt oficiali de meci. Acesta este mesajul pe care l-am transmis. «Sunteți aici nu pentru că sunteți femei, sunteți aici pentru că sunteți oficialii de meci ai FIFA»", a întărit acesta.

Femeile vor putea arbitra oricare dintre partide

"Toți oficialii de meci pot fi desemnați pentru toate meciurile. Dacă există restricții, pentru că există și o serie de restricții, sunt restricții în ceea ce privește rolul lor (profesional – n.red.) aici", a mai spus Collina.

"Avem unele restricții din cauza neutralității, de exemplu. Dar ele sunt aici în calitate de arbitri de meci pentru Cupa Mondială 2022 și sunt gata să oficializeze orice fel de meci, în funcție de performanțele lor... în funcție de gândurile noastre", a mai adăugat acesta.

Salima Mukansanga a declarat că arbitrele au fost alese nu doar pe baza sexului lor, ci pentru că merită această șansă de a oficializa partide.

"Suntem aici pentru că merităm să fim aici. La echipele noastre sau acasă este un alt nivel, dar acesta este cel mai înalt nivel al fotbalului", a spus Mukansanga.

"Așa că a fi aici înseamnă că merităm să fim aici, nu trebuie privită drept o schimbare sau doar pentru că suntem femei", a întărit ea.

Arbitra asistentă Kathryn Nesbitt din Statele Unite a spus că se simte binevenită la Campionatul Mondial de Fotbal de anul acesta.

"Ne simțim ca și cum am fi o singură echipă de arbitri aici, nu există nicio diferență între bărbați și femei", a spus ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE