Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CM QATAR 2022 | Rețeta FIFA: miliarde de oameni la televizor, miliarde de dolari în conturi

Președintele FIFA, Giani Infantino, citat de Reuters susține că Mondialul din Qatar va fi urmărit de 5 miliarde de oameni. Este, așadar, evenimentul organizat de forul de la Zürich cel mai popular din istorie? Duce toată această organizare partidele, pe cea mai mare scenă imaginată vreodată, în fața unui număr absolut record de privitori?

Sunt întrebări pe care și le-au adresat analiștii media și specialiștii în marketing. Portalul Statista trage o linie fermă între fotbal și fotbalul american, acordând onoarea de "cel mai mare spectacol sportiv" Super Bowl-ului, finala NFL. Argumentul: mixul de sport profesionst și divertisment este la el acasă peste ocean.

Totuși, sunt de acord cei de la Statista, Cupa Mondială de Fotbal se detașează net când vine vorba despre audiența propriu-zisă. Potrivit FIFA, media audienței TV LIVE, în cazul celor 64 de partide de la Mondialul din 2018, din Rusia, a fost de 191 de milioane de privitori. Super Bowl 2022 a ajuns la 150 de milioane maximum, în condițiile în care două treimi din audiență o reprezintă oricum americanii.

În plus, așa cum spuneam mai sus, SuperBowl este doar finala. O partidă, așadar. Cifrele din timpul meciurilor din Rusia, în schimb, reprezintă media pentru fiecare dintre cele 64, în parte! Pentru că, altfel, finala din 2018, Franța-Croația a adus, doar în fața micilor ecrane 517 milioane de oameni. Iar transmisia LIVE per ansamblu a fost urmărită de peste 1 miliard de privitori.

Nici Jocurile Olimpice nu se ridică la nivelul Campionatului Mondial de Fotbal. Peste 3,56 miliarde de oameni au urmărit cel puțin un minut de acoperire a Cupei Mondiale din Rusia pe TV sau online, cu 500 de milioane mai mult decât Olimpiada de la Tokyo 2022 și cu 1,5 miliarde în plus față de Olimpiada de iarnă din Beijing 2022.

Statista notează că cifre similare s-au înregistrat și în cazul turneelor finale din Brazilia 2014 și Africa de Sud 2010. Așadar, la mijloc este clar o rețetă a succesului.

Teoretic, ar putea exista impedimente pentru reușita mediatică a Cupei Mondiale de Fotbal din Qatar 2022: background-ul atribuirii găzduirii turneului de către FIFA, dar și dezvăluirile pe tema încălcării drepturilor omului. În realitate, vom ști abia mult mai târziu.

FIFA, venituri de 7 miliarde de dolari, la final de 2022

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a înregistrat, înainte de încheierea perioadei 2019-2022, venituri de 6,4 miliarde dolari, care ar putea ajunge la 7 miliarde dolari la finele acestui an, transmite EFE, citată de Agerpres. Paraguayanul Alejandro Dominguez, preşedintele CONMEBOL şi al Comisiei de Finanţe a FIFA, a prezentat aceste cifre în martie, în ajunul tragerii la sorţi a grupelor pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar 2022.

Activele FIFA au crescut cu 21% în 2021, până la 5,5 miliarde dolari. Forul internaţional estimează pentru 2023 un buget de 1,726 miliarde de dolari, dintre care 83% vor merge direct în fotbal. Bugetul respectiv prevede venituri de 807 milioane dolari, dintre care 74% sunt deja contractate. Cele mai mari venituri provin din drepturile de televizare (254 milioane dolari), urmate de drepturile de marketing (227 milioane).

Preşedintele Gianni Infantino a declarat că ''în acest moment guvernanţa FIFA este corectă, s-au recuperat 200 milioane dolari de la oficialii corupţi şi banii FIFA nu se mai evaporă''. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE