Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea tămâiei. De ce e atât de strâns legată de Crăciun și cât de valoroasă era în vremuri străvechi

Cândva mai valoroasă decât aurul, tămâia este strâns legată de Oman. Citată în povestea nașterii lui Hristos din cartea biblică Matei, ea a fost unul dintre darurile prețioase (alături de aur și smirnă) oferite copilului Iisus de către cei trei magi.

Dar această rășină de copac străveche și aromată este mai mult decât asocierea sa biblică, potrivit Euronews Travel.

Khor Rori și Wadi Dawkah: situri din Patrimoniul Mondial UNESCO care au nevoie de protecție

Numită și capitala parfumurilor din Arabia, Salalah găzduiește cea mai valoroasă specie de arbori de tămâie din lume, Boswellia sacra, din care seva este extrasă și uscată pentru a se transforma în mici cristale de rășină de tămâie - care valora cândva mai mult decât aurul.

Rășina este arsă ca tămâie sau distilată în ulei pentru diverse utilizări. Deși este originară și din Yemen și Somalia, această specie de top se găsește cel mai frecvent în Oman și a jucat un rol major în stabilirea regiunii ca un centru comercial prosper în lumea antică.

Situl de patrimoniu UNESCO Khor Rori (Sumhuram) este un oraș-port fortificat folosit cândva pentru comerțul cu tămâie, care datează din secolul al III-lea î.Hr.

"În timpul săpăturilor, au fost găsite arzătoare de tămâie cu tămâie încă pe ele", spune Hussain, un ghid turistic intern.

În Wadi Dawkah existau doar 1.200 de arbori perene vechi. Pentru a crește numărul acestora și pentru a proteja patrimoniul Omanului, guvernul a plantat o fermă de tămâie și a dezvoltat un centru pentru vizitatori în acest loc, administrat în parteneriat cu Amouage. În calitate de custode al copacilor, marca se asigură că recoltarea este durabilă și reglementată.

Cum se recoltă tămâia

Recoltarea tămâiei este un proces care necesită mult timp, care se face manual și nu poate fi grăbit. Chiar și după recoltare, munca încă nu este terminată.

Amer Mohammed Alameri este directorul general al Luban Dhofar, o companie de distilare a tămâiei cu sediul în Salalah

Familia lui Amer lucrează cu tămâie de generații întregi, iar el este generos cu timpul și comorile sale.

"Politica noastră este de a face cunoscute lumii toate beneficiile tămâiei. De mii de ani, știm acest lucru. Acum, se fac cercetări care o dovedesc", spune Amer, arătându-mi studii realizate de universități din Oman privind efectele promițătoare ale tămâiei asupra infecțiilor și bolilor.

La ce se folosește tămâia în Oman?

În timp ce beneficiile medicale ale tămâiei sunt încă studiate și împărtășite în întreaga lume, în societatea omaniană produsul rămâne o resursă prețioasă - folosită pentru a purifica, parfuma și aromatiza.

"Întotdeauna am spus că tămâia este un elixir al vieții. De fapt, este doar un lucru foarte bun de avut în scopuri medicinale.

Punem rășina comestibilă în apă și, când am început să o beau, am observat că digestia mea era mai bună, iar pielea mi s-a curățat... De asemenea, este foarte obișnuit să ardem tămâie și să stăm deasupra [fumului] în rochii pentru a lăsa tămâia să urce prin noi în scopuri de purificare și pentru miros", a declarat un bucătar local.

Fumul poate fi, de asemenea, folosit pentru a aromatiza carnea și peștele, în timp ce laptele aromat cu tămâie poate fi găsit în magazinele alimentare din Oman. Pentru o variantă mai nouă a acestui produs străvechi, puteți găsi chiar și înghețată cu tămâie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE