Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea globului de zăpadă. Cum a ajuns acest obiect emblematic să fie inventat din greșeală

Globul de zăpadă este unul dintre cele mai îndrăgite suveniruri din lume - dar știați că a fost inventat în urmă cu peste 120 de ani, la Viena, în Austria - și din greșeală totală?

Familia vieneză Perzy, căreia i se atribuie inventarea memento-ului iconic cu peste un secol în urmă, continuă să prospere în micul lor atelier, infuzând veselia de sărbători în casele din întreaga lume.

Afacerea de familie continuă să producă anual un număr impresionant de 200.000 de globuri de zăpadă, 80% dintre acestea ajungând în Statele Unite și Japonia.

Măiestria lor artizanală nu numai că a rezistat testului timpului, dar a atras și atenția multor personalități, inclusiv a foștilor președinți americani Ronald Reagan, Bill Clinton și Barack Obama.

Un accident fericit

Erwin Perzy III, directorul general al Original Viennese Snow Globe, împărtășește povestea fascinantă a modului în care bunicul său a creat din întâmplare acest obiect emblematic.

"Globul nostru de zăpadă este o invenție a bunicului meu. El a inventat globul de zăpadă din greșeală în anul 1900. Bunicul meu era mecanic de instrumente chirurgicale și a vrut să îmbunătățească becul lui Edison pentru iluminarea sălilor de operație. Și a făcut câteva teste, iar unul dintre aceste teste a creat globul de zăpadă", spune Perzy III.

La început, Perzy încerca doar să dezvolte o sursă de lumină foarte puternică pentru lămpile chirurgicale, la cererea unui medic.

În încercarea sa de a intensifica puterea luminoasă a unui așa-numit Schusterkugel (un balon umplut cu apă folosit în mod istoric pentru a concentra lumina) cu particule realizate din diverse materiale în scopuri reflectorizante, a produs în mod neașteptat un efect care amintește de zăpada care cade.

Inspirat de această descoperire accidentală, a realizat primul său glob de zăpadă, care prezenta un model în miniatură al bazilicii Mariazell.

Datorită cererii copleșitoare pentru aceste globuri de zăpadă, Perzy și fratele său Ludwig au înființat un magazin cu sediul la Viena.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE