Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea de viață din spatele unei boli incurabile: „Atunci când primești un diagnostic, pierzi atât de mult controlul”

O boală incurabilă a devenit o poveste de viață pentru o femeie din Anglia. Veronica Lukașova era un fotograf renumit, cu o familie iubitoare și o carieră de succes. Dar după ce a descoperit că are un cancer incurabil, tocmai viața a fost singurul lucru pe care nu se mai putea baza. Vă avertizam că urmează detalii cu puternic impact emoțional.

„Mama tuturor operațiilor”

Veronica Lukașova este fotograf, conferențiar și artist, iar acum scrie o carte despre lupta ei cu un cancer terminal. Originară din Republica Cehă, și-a cunoscut soțul britanic, un realizator de videoclipuri, pe când erau colegi la Universitatea Stanford din California. În februarie 2021, Veronica a avut probleme cu stomacul, așa că a fost precaută și a cerut sfatul medicului său de familie. Analizele de sânge au arătat prezența unei tumori. La patru luni de la prima sa vizită la medicul de familie, a fost diagnosticată cu un cancer rar: peritonita gelatinoasă, cunoscut sub numele de PMP. Medicii au hotărât că Veronica trebuie operată.

Veronica Lukașova, fotograf, bolnavă de cancer: „Operația este brutală și asta pentru că se fac foarte multe lucruri. Se numește <mama tuturor operațiilor> pentru că se extrag o mulțime de organe, deci este ca și cum ar fi mai multe operații într-una singură. Așa că, i-am explicat toate astea și fiului meu.”

Potrivit medicilor oncologi, deoarece PMP se dezvoltă atât de lent, mulți oameni nu sunt conștienți de această boală timp de ani de zile. În luna septembrie a anului trecut, Veronica a fost anunțată că boala a recidivat și că acum este incurabilă.

Veronica Lukașova, fotograf, bolnavă de cancer: „Eram disperată și deprimată, nu știam cum să mai funcționez. Mi-am făcut lista de cântece pentru înmormântare, am început să-mi scriu discursul. Am început să scriu o scrisoare de dragoste pentru fiul meu. E cel mai greu lucru. Nu știm cât de mult o să-l văd. El știe că mi s-a întors cancerul, dar nu cred că înțelege că s-ar putea să nu mai fiu aici.”

OMS se așteaptă la o creștere de 38% a numărului de cancere până în anul 2045

Cartea ei este o poveste ilustrată a experiențelor prin care a trecut în ultimii ani. Ea include lucrări de grafică, unele influențate de maestrul flamand Jan Van Eyck. Titlul cărții, „Adevăratul miel mistic”, face aluzie la una dintre faimoasele sale picturi.

Veronica Lukașova, fotograf, bolnavă de cancer: „Starea mea de sănătate a luat-o la vale și încă o mai ia și este foarte greu de suportat. Am slăbit foarte mult. Aveam 59 de kilograme la sfârșitul lui septembrie sau august, iar acum am 46 de kilograme.”

Veronica spune că organizația caritabilă Maggie's a fost colacul ei de salvare.

Victoria Curran, șefa organizației caritabile Maggie's din cadrul spitalului Sfântul Bartolomeu: „Atunci când primești un diagnostic, pierzi atât de mult controlul. Ți se spune unde trebuie să fii, la ce oră sunt programările. Să găsești ceva ce vrei să faci pentru tine însuți poate fi foarte încurajator și de mare ajutor. Și asta este ceea ce vrem să facem, să ajutăm oamenii să găsească cea mai bună alternativă.”

Biroul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății spune că se așteaptă ca pe continent să se înregistreze o creștere de 38% a numărului de cancere până în anul 2045. Potrivit organizației, cele mai periculoase sunt cancerele de plămâni, colorectal și de prostată la bărbați, în timp ce pentru femei sunt cancerele de sân, de plămâni și colorectal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE